Alfredo Pérez Rubalcaba escolta atent una intervenció durant la cita socialista al costat de la presidenta andalusa, Susana Díaz. (Foto: EFE)
Alfredo Pérez Rubalcaba escolta atent una intervenció durant la cita socialista al costat de la presidenta andalusa, Susana Díaz. (Foto: EFE)
Madrid

El PSOE rebaixa a la meitat els avals per presentar-se a unes primàries obertes que permetran votar als militants de 14 anys

La Conferència Política dels socialistes ha evitat posar data al procés que ha de servir per escollir un nou líder, però n'ha concretat algunes qüestions. Els aspirants hauran de recollir un 5% d'avals en comptes del 10% que es pretenia inicialment. Podran votar els militants a partir de 14 anys i qualsevol ciutadà major de 16 anys que ho desitgi, prèvia inscripció i pagament d'una quantitat simbòlica.

Eva ClotaActualitzat

El PSOE busca rellançar aquest cap de setmana el seu missatge alternatiu al del Partit Popular per frenar la caiguda de les expectatives electorals però el debat intern de qui ha d'encapçalar el pròxim projecte i les relacions Catalunya-Espanya han eclipsat fins ara la Conferència Política que se celebra a Madrid. També una figura, la de Susana Díaz, presidenta d'Andalusia, ha emergit com a veritable estrella de la trobada.

Els grans protagonistes d'aquest dissabte a la tarda han estat els expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, que han evitat entrar en les qüestions polèmiques. González ha reclamat els socialistes que no es distreguin i ha centrat la seva intervenció en la lluita contra la crisi. Zapatero ha demanat polítiques contra l'exclusió social i ha reivindicat el llegat social del seu executiu.

Menys avals i votants a partir de 14 anys

El procés de primàries ja fa un any que plana sobre el dia a dia dels socialistes espanyols. L'estratègia d'Alfredo Pérez Rubalcaba és donar llargues als que reclamen celeritat prioritzant en la cita madrilenya la discussió sobre el futur del partit i del país. Els hipotètics candidats a liderar el PSOE -Carme Chacón, Eduardo Madina o Patxi López- s'han sumat a aquesta posició i han evitat alimentar el "soroll intern".

Tot i això, s'ha parlat de primàries. En comissió s'ha aprovat rebaixar del 10 al 5% els avals que hauran d'aconseguir els que es postulin com a aspirants. Els socialistes pretenen escollir el nou secretari general en un procés obert en què podran participar els militants que hagin complert els 14 anys i els ciutadans majors de 16 que no siguin militants del PSOE prèvia inscripció, i el pagament d'una quantitat simbòlica d'entre 1 i 2 euros, en un cens.

També s'han rebutjat les propostes que per separat havien presentat les delegacions madrilenya i alacantina i que pretenien que l'elecció del nou líder es fes durant el primer semestre de 2014. Tal com estava previst, s'ha traslladat la decisió de fixar un calendari al Comitè Federal de desembre o gener.

Unitat i reforma constitucional

Enmig de la disputa, la presidenta d'Andalusia i líder de la federació més important del partit, Susana Díaz, s'ha convertit en una de les figures que emergeixen amb més força en el socialisme espanyol. Rubalcaba va dir d'ella que és el futur i l'expresident Felipe González ha assegurat que el seu discurs d'inauguració de la Conferència Política ha il·lusionat el partit.

Un discurs en què ha demanat als socialistes allunyar-se dels "sorolls mediàtics i interns" per concentrar-se en els assumptes que realment importen als ciutadans. Malgrat les seves paraules, ella mateixa s'ha encarregat de posar cullerada en un dels altres temes que no eren al guió, però han acabat sent un dels eixos centrals dels discursos dels dirigents: el debat territorial.

Susana Díaz diu que necessiten el PSC i que la defensa de la unitat d'Espanya i la igualtat han de marcar la reforma constitucional que proposa el PSOE. El líder dels socialistes catalans, Pere Navarro, no veu un toc d'atenció, sinó una mà estesa, en les paraules de la presidenta andalusa.

Anar al contingut