Madrid

El PSOE assegura que disposa de suports suficients per tirar endavant els pressupostos, tot i que es mantenen les cinc esmenes a la totalitat

Els socialistes asseguren que ja disposen de la majoria suficient perquè el projecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat pel 2007 superi el seu primer tràmit parlamentari. Malgrat que els grups que ara per ara donen suport al PSOE sumen menys diputats que els grups contraris als comptes públics, el secretari d'Organització socialista, José Blanco, està convençut que es rebutjaran les esmenes a la totalitat presentades per cinc grups, entre els quals hi ha Esquerra Republicana i Convergència i Unió.

Actualitzat

La negociació dels pressupostos pel 2007 és la més complexa que ha viscut el govern de José Luis Rodríguez Zapatero des de l'inici de la legislatura. El PP, CiU, ERC, PNB i EA han presentat esmenes a la totalitat. Per aconseguir que avui el projecte superi el seu primer debat parlamentari, són clau els vots del PNB i, per això, govern central i PSOE han intensificat els contactes amb els nacionalistes bascos.

El número dos del PSOE, José Blanco, ha assegurat que els socialistes compten amb els suports necessaris perquè els pressupostos elaborats pel govern segueixin la seva tramitació parlamentària. Blanco, però, no ha volgut revelar com ho aconseguirà.

En qualsevol cas, el govern necessita més vots que els de PSOE, CC, BNG i CHA, que són els partits que ja han dit que estan disposats a votar-hi a favor. El grup d'IU-ICV ha advertit que, tot i que pensaven abstenir-se, donaran suport als pressupostos si veuen que poden prosperar les esmenes a la totalitat presentades.

El ple del Congrés celebrarà aquest dimarts el debat sobre els pressupostos i, en la Junta de Portaveus prèvia a la sessió, es decidirà la modalitat de votació. Divendres passat el PP va advertir del que considera "un tripijoc parlamentari" del PSOE perquè les cinc esmenes es votin individualment i no en bloc, com és habitual.

Si cap dels grups retirés la seva esmena, la votació en bloc suposaria la devolució dels pressupostos, mentre que amb el vot particular seria més complicat que els cinc partits unissin les seves postures.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut