Antananarivo

El president de Madagascar diu no tenir intenció de dimitir mentre l'oposició assumeix unilateralment els poders presidencials

L'oposició de Madagascar s'ha autoproclamat receptora de tots els poders presidencials, comprometent-se a fer eleccions en un termini de dos anys, mentre alguns dels seus membres prenien les oficines del primer ministre a la capital de Madagascar, Antananarivo. El líder antigovernamental, Andry Rajoelina, ha instat el president Marc Ravalomanana a abandonar el càrrec i ha assegurat que té el control de l'exèrcit. Ravalomanana ha desafiat l'ultimàtum del moviment opositor i s'ha atrinxerat al palau presidencial, defensat pels seus partidaris, i diu que no plegarà.

Actualitzat
Aquest esdeveniments arriben després d'una setmana plena de tensió entre el govern i l'oposició de l'illa africana. Divendres al matí, soldats amotinats treien els seus tancs als carrers de la capital amb l'objectiu, afirmaven, de tornar "l'ordre" al país, que a les últimes setmanes ha estat escenari de disturbis violents que han causat la mort a unes 135 persones.

Els disturbis són l'expressió pública d'una duríssima lluita política entre Ravalomanana i Rajoelina, que ha arribat a formar un govern paral·lel després que el govern l'expulsés del seu càrrec d'alcalde d'Antananarivo per acusar Ravalomanana d'abusar de les seves competències com a president del país.

Rajoelina ha emès l'ultimàtum després de passar els últims set dies amagat i sota protecció de les Nacions Unides per por de represàlies de les forces de seguretat de Madagascar al servei del president.

L'oposició s'ha negat a reconèixer el govern de Madagascar i s'ha declarat "autoritat de transició" al país africà, anunci immediatament condemnat per la presidència de Madagascar, que ara com ara considera aquests incidents com una mera "protesta del carrer" iniciada per individus que no tenen legitimitat.

"Declarem que l'autoritat de transició assumeix d'ara en davant els poders conferits al president de la república", ha afirmat el "primer ministre" del govern paral·lel de Rajoelina, Monja Roindefo, just abans d'anunciar una manifestació antigovernamental.

En resposta, un col·laborador pròxim al president Ravalomanana -que de moment es troba al palau presidencial- ha assegurat, sense revelar el seu nom, que la situació no passa de ser "una protesta del carrer" en què l'oposició "està utilitzant la por i la repressió per sobreviure". Tot i això, ha reconegut que diversos membres de l'oposició es troben a l'oficina del primer ministre.
Anar al contingut