Moscou

El president de Bielorússia defensa la repressió policial de la "barbàrie" opositora

El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, ha defensat la repressió policial de la "barbàrie opositora" després de les eleccions presidencials de diumenge, durant la qual van ser detingudes 639 persones, entre les quals diversos candidats de l'oposició i centenars d'activistes. Els cossos de seguretat "van defensar el país i el poble de la barbàrie i la destrucció. El que van intentar organitzar a Minsk no és democràcia, sinó bandidatge". Lukaixenko, que va ser reelegit el diumenge amb el 79,67% dels vots, segons els resultats oficials divulgats per la Comissió Electoral Central, ha assegurat que "en cap país civilitzat ningú contemporitzaria amb aquesta classe de vàndals".

Actualitzat
"Les forces de seguretat van actuar amb paciència davant el descontrol dels joves fins que es van topar amb artefactes explosius, pogroms i pallisses de ciutadans. Camions llançadors d'aigua, bales de goma, gas lacrimogen, detencions massives, i tots es dispersen en un minut", ha dit Lukaixenko, que ha lamentat no haver recorregut a efectius militars per repel·lir els manifestants.

D'acord amb l'oposició bielorussa, set dels nou candidats que van desafiar Lukaixenko en els comicis presidencials han estat detinguts per les forces de seguretat. La justícia bielorussa, que ha començat a jutjar els detinguts, ha informat que ha incoat expedients segons l'article 293 del Codi Penal (organització de disturbis massius), càrrecs que podrien comportar als processats fins a 15 anys de presó.

D'altra banda, Lukaixenko ha criticat també els observadors occidentals de l'OSCE per posar en dubte la legitimitat dels comicis. "En algunes missions estrangeres s'obliden de vegades que han vingut per observar les eleccions, i no per valorar ni opinar. Observar callats". Lukaixenko ha subratllat que la votació "va ser neta i transparent" i ha criticat els candidats opositors per denunciar la falsificació dels comicis molt abans de la seva celebració. "No sé què ha de fer Bielorússia perquè les seves eleccions estiguin en consonància amb els estàndards internacionals". En tot cas, "vull felicitar als meus partidaris per la victòria, i als meus contrincants els vull transmetre la pitjor de les notícies: hauran de tractar amb mi durant cinc anys més, com a mínim".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut