Bogotà

El president Álvaro Uribe es perfila com a favorit en les eleccions generals de Colòmbia

Prop de 27 milions de colombians estan cridats a les urnes per elegir nou president. Tot sembla indicar que la reelecció d'Álvaro Uribe està gairebé garantida. De fet, és la primera vegada que es permet a un president optar a la reelecció, després que el mateix Uribe va impulsar una esmena constitucional. L'únic candidat que, ara com ara, pot tenir opcions de plantar cara a Uribe és el senador Carlos Gaviria, líder del partit d'esquerres Pol Democràtic Alternatiu (PDA). Els comicis es desenvolupen enmig d'un extraordinari dispositiu de seguretat. Més de 200.000 agents de la policia i l'exèrcit intenten evitar la violència que s'ha viscut en altres cites electorals.

Actualitzat

A més de la policia i l'exèrcit, 100.000 agents de seguretat més vetllen per la seguretat en una jornada electoral en què les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) van anunciar que no hi intervindrien. La responsable dels comicis, Almabeatriz Rengifo, ha insistit que "hi ha totes les garanties de seguretat". Des del Ministeri de l'Interior s'ha assegurat que mai no s'havia dut a terme un desplegament similar de forces. Les mesures per evitar aldarulls durant la jornada han arribat a tal punt que el govern ha decretat la prohibició de la venda i consum de begudes alcohòliques mentre durin els comicis.

Tot per garantir que uns 26,7 milions de colombians amb dret de vot acudeixin sense problemes a les més de 55.000 meses electorals repartides pels 1.098 municipis del país. Malgrat tot, els sondejos preveuen poca participació. Al costat del favorit, Álvaro Uribe, i el seu principal contrincant, Carlos Gaviria, hi figuren tres presidenciables més: l'oftalmòleg Carlos Rincón Barreto, del Moviment Polític Comunal i Comunitari; l'exministre de Justícia Enrique Parejo González, del Moviment de Reconstrucció Democràtica Nacional, i Antanas Mockus, de l'Aliança Social Indígena.

Els electors reben una targeta amb set caselles. En cinc hi apareixen fotografiats els candidats. N'hi ha una en blanc, per qui vulgui triar aquesta opció, i una altra amb la imatge d'Horacio Serpa, del Partit Liberal, que es va retirar i encara hi apareix imprès. Segons Rengifo, hores després de tancar-se els col·legis, cap a les onze de la nit, hora catalana, se sabrà qui dirigirà el país entre el 2006 i 2010. Si cap dels candidats aconsegueix la majoria absoluta, els dos més votats s'enfrontaran en una segona volta el proper 18 de juny.

Des de l'obertura dels col·legis electorals, l'única incidència que s'ha produït és un autobús travessat en una carretera secundària que se sospita que podria contenir algun tipus d'explosiu. Álvaro Uribe ja ha votat i ha convidat els colombians a anar a votar en aquesta "festa de la democràcia". El president colombià ha volgut agrair "l'heroisme dels soldats i policies de la pàtria" que fan possible "que els colombians puguin exercir aquest bonic dret".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut