Imatge d'una corrida de toros
Imatge d'una corrida de toros
Madrid

El PP renuncia a reintroduir les corrides de toros a Catalunya

Finalment, per decisió del PP, la llei de regulació de la tauromàquia, aprovada al Congrés, declara la festa dels toros Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, i no pas Bé d'Interès Cultural, com la iniciativa dels populars recollia incialment, cosa que implicava donar cobertura legal a les corrides que es fan a tot l'estat.

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha renunciat a reintroduir les corrides de toros a Catalunya. Finalment, per decisió del PP, la llei de regulació de la tauromàquia, aprovada al Congrés, declara la festa dels toros Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, i no pas Bé d'Interès Cultural, com recollia incialment la iniciativa dels populars, cosa que implicava donar cobertura legal a les corrides que es fan a tot l'estat i suposava que s'impedís la seva prohibició per part de les comunitats autònomes.

El Bé d'Interès Cultural, a més, vulnerava les competències territorials. I és que les competències relatives a la regulació de les corrides de toros corresponen a les comunitats autònomes en el cas que, com passa a Catalunya, ja hagin assumit, als seus respectius estatuts, les competències sobre les matèries de cultura, espectacles i protecció dels animals.

En canvi, amb la declaració de les corrides de toros com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, el PP rebaixa les seves pretensions inicials i es té poc efecte sobre les decisions que es preguin als parlaments autonòmics.

La mesura ha tirat endavant amb els vots del PP i UPN, que han rebutjat les esmenes presentades per la resta de formacions polítiques, i les abstencions del PSOE i UPyD. La resta de grups, entre els quals hi ha CiU i ERC, hi han votat en contra. Després de l'aprovació a la cambra baixa, la proposició passa ara al Senat, últim tràmit necessari per tal de convertir-la finalment en llei.

Aquesta proposició de llei és conseqüència d'una iniciativa legislativa popular, promoguda per la Federació d'Entitats Taurines de Catalunya, que va arribar al Congrés amb el suport de 600.000 firmes, entre les quals hi ha les de Mariano Rajoy, Esperanza Aguirre, Mario Vargas Llosa i Joaquín Sabina.

Anar al contingut