Madrid

El PP mobilitza centenars de milers de persones contra la decisió d'atenuar la presó a De Juana Chaos

Demostració de força del PP. Milers de persones (2.125.000 segons la Comunitat de Madrid, 342.655 segons la Delegació del govern) han omplert el centre de Madrid en la primera manifestació convocada directament pel PP contra una mesura del govern del PSOE: la concessió de presó atenuada a Iñaki de Juana Chaos. En l'escenari muntat a la plaça Colón, molt a prop de la bandera espanyola gegant, Rajoy ha instat a "defensar la nació espanyola" davant la "claudicació" del govern espanyol a ETA. El líder del PP ha cridat a "recuperar l'Espanya que no es rendia als terroristes" i ha demanat a l'executiu que deixi de buscar una "pau enganyosa" amb l'organització terrorista.

Actualitzat
En la clausura de la manifestació, Rajoy ha acusat el govern d’haver-se “deixat coaccionar per un assassí i ha cedit”, i ha advertit que els populars “no consentiran” que el govern negociï “d’amagat i en secret” el futur de Navarra i Euskadi amb Batasuna. El líder del PP creu que s'ha intentat enredar la ciutadania “amb el pretext d'una pau enganyosa, aquesta pau que porta escrita a la cara De Juana Chaos, la pau d’Otegi, la pau dels canalles que van col·locar la bomba a Barajas”.

“Com més n'obtinguin, més en voldran i no s’aturaran fins a obtenir tot el que demanen”, ha dit Rajoy, que està convençut que ETA vol Navarra, l’amnistia i la independència i que no es conformarà amb menys. El líder del PP també ha lamentat que el govern hagi “rebutjat sempre” la mà estesa de l’oposició i que, per això, ha arribat el moment que “els espanyols parlin” i impedeixin que les coses continuïn “per aquest camí delirant”.

Rajoy encapçalava la manifestació i portava la pancarta, on es llegia “Espanya per la llibertat. No més cessions a ETA”. A Rajoy el flanquejaven la presidenta popular a Euskadi, María San Gil, la regidora d’Azkoitia i vídua de Ramon Baglietto, Pilar Elías, i altres regidors del PP basc. A la marxa, però, hi havia la plana major del PP al complet. El secretari general, Ángel Acebes; els portaveus a les dues cambres, Eduardo Zaplana i Pío García Escudero; la presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, i l’alcalde de la capital, Alberto Ruiz Gallardón. Anaven acompanyats per barons territorials com el català Josep Piqué, el valencià Francesc Camps o el navarrès Miguel Sanz.

Algunes víctimes del terrorisme, com José Antonio Ortega Lara o María del Mar Blanco (germana de Miguel Ángel) han participat en la protesta. També hi havia familiars de Diego Armando Estacio i Carlos Alonso Palate, els dos equatorians morts en l’atemptat de la T-4 de Barajas el 30 de desembre. També ocupaven un lloc destacat els expresidents del govern espanyol Leopoldo Calvo Sotelo i José María Aznar.

La manifestació ha començat poc després de les cinc de la tarda. Guarnits amb nombroses banderes espanyoles i llaços blaus, els manifestants han ocupat el tram del carrer Alcalá entre la Puerta de Alcalá i La Cibeles, on se sentia per megafonia la cançó “Libertad sin ira”, del grup Jarcha. A causa de la multitudinària assistència, la capçalera s’ha hagut de desplaçar fins a la plaça de La Cibeles, des d’on ha començat la marxa, tot i que estava previst que ho fes a la Puerta de Alcalá. L’himne espanyol i un vídeo d’homenatge a les víctimes del terrorisme han posat el punt final a la marxa.

Els manifestants, que han rebut Mariano Rajoy amb crits de “president, president”, han corejat lemes com “Zapatero, dimissió” o “Espanya mereix un altre president”, i la tradicional consigna de l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), “Rendició en el meu nom, no”. A la manifestació destacava una pancarta de diversos metres de longitud on es podia llegir “Cadena perpètua”.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut