Vall d'Erta. Foto: Xavier Cuenca.
Vall d'Erta. Foto: Xavier Cuenca.

El Pirineu s'escalfa i les glaceres i la neu perillen

Néstor GómezActualitzat

El Pirineu d'escalfa a un ritme d'1 ºC cada 50 anys, mentre que la precipitació baixa un 2,5% per dècada.

L'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), que aglutina totes les regions que envolten el Pirineu, han obtingut una base climàtica mensual de temperatura i precipitació, de qualitat i homogènia, de tota la serralada en el període 1950 i 2010. En aquests 60 anys, la temperatura mostra un ritme d'escalfament de 0,2 ºC per dècada, més accentuat a l'estiu i primavera, mentre que la precipitació ha minvat un 2,5% per dècada, sent més sensible aquest procés el vessant sud.

Al Pirineu no existeix cap sèrie de dades climàtiques que permeti veure l'evolució del clima al Pirineu durant el segle XX. Ha calgut un procés intensiu de recopilació de dades de diferents indrets per part de diferents treballs d'investigació per obtenir una fotografia del que ha donat de si el segle XX. La temperatura al Pirineu ha pujat entre 0,9 i 1,1 ºC en el període 1901 i 2000. En canvi, l'evolució de les pluges en aquest període no marca una tendència clara. L'evolució de l'estat de les 27 glaceres del Pirineu és un bon indicatiu del canvi climàtic a muntanya. Les dimensions petites de les glaceres fa que tinguin una gran vulnerabilitat a les variacions climàtiques. Dels 45 km² de superfície de gel al 1870, l'any 2000 no n'hi havia més que 5 km². Si només es té en consideració el vessant sud del Pirineu, la superfície de glaç s'ha reduït un 85% entre 1894 i 2000.

El futur de la neu i les glaceres

Al llarg del segle XXI, la temperatura mitjana del Pirineu pujarà entre 2 i 4 ºC en funció dels diferents escenaris, des del més optimista fins al més pessimista. Aquest increment de la temperatura implicarà una reducció de la capa de neu i un augment dels costos de producció a les estacions d'esquí.

El projecte SCAMPEI que estudia el nombre de dies amb neu a terra en tres zones del Pirineu, França, Andorra i alguns punts del vessant sud, dins un escenari intermig, estima una clara reducció del nombre de dies amb el terra nevat. Les reduccions són dràstiques en les tres zones fins almenys els 2.100 metres.

Anar al contingut