Estrasburg

El Parlament Europeu prohibeix comercialitzar les pells de gat i gos

El Parlament Europeu ha aprovat un reglament que prohibeix la comercialització, la importació i exportació de pells de gat i de gos a la Unió Europea. El nou reglament, que s'aplicarà d'aquí a un any i mig, serà més efectiu per assegurar que els consumidors europeus no comprin involuntàriament aquest tipus de pells, ja que en moltes ocasions se n'oculta l'origen. El text inclou una derogació excepcional que permet que les pells s'utilitzin amb finalitats educatives o de taxidèrmia. Segons associacions de defensa dels drets dels animals, al voltant de dos milions de gats i gossos són sacrificats cada any, especialment a la Xina, per la seva pell, que s'importa a Europa amb etiquetes falses.

Actualitzat

Els diputats han acollit favorablement la proposta elaborada per la Comissió Europea a petició de l'eurocambra. El text aprovat substituirà les diverses mesures existents aplicades en diversos estats membres, entre els quals Espanya, destinades a prohibir la producció o el comerç de pells de gat i de gos.

El reglament també pretén garantir l'intercanvi d'informació entre els estats membres sobre els nous mètodes capaços de detectar la pell de gat i de gos, i distingir-la d'altres tipus de pell. Aquesta informació també haurà de posar-se en coneixement de la UE.

Encara que la proposta presentada a l'eurocabra preveia una derogació en cas que les pells fossin clarament etiquetades com de gat o de gos i s'especifiqués que no s'usaven per a la seva comercialització, sinó per tenir-les a casa com a objecte personal, aquest punt ha estat finalment suprimit. El ponent de la proposta, Eva-Britt Svensson, s'ha mostrat inflexible davant la supressió d'aquesta derogació en considerar que significaria "deixar una escletxa oberta que explotarien sense escrúpols els venedors de totes les partides de pells de gats i gossos". 

De la mateixa manera, la presidenta de Mercat Interior de la Comissió, Arlene McCarthy, ha subratllat en aquest sentit: "Reclamem una prohibició, no una restricció."

Previsiblement, el Consell donarà suport a l'informe aprovat a l'eurocambra i adoptarà la legislació sense grans canvis. La prohibició s'aplicarà a partir del 31 de desembre del 2008.

Anar al contingut