Barcelona

El mosaic de Miró a la Rambla, d'espai de benvinguda a espai de dol

L'obra, anomenada "Mosaic del Pla de l'Os", va ser un regal de l'artista a la ciutat i volia que la gent se la fes seva trepitjant-la

Actualitzat

El mosaic de Joan Miró, on es va aturar la furgoneta després l'atropellament massiu a la Rambla de Barcelona, s'ha convertit en una setmana en un veritable mosaic de dol. És un símbol que, ara, molts redescobreixen. Es tracta d'un regal de l'artista a la ciutat en una de les zones més vives de Barcelona.

Per a Miró, el mosaic del Pla de l'Os era un espai de benvinguda. El mateix Miró va avançar la seva intenció de situar-hi aquesta obra a Lluís Permanyer. Precisament des de la terrassa de l'Hotel Internacional és la talaia que va fer servir Permanyer per participar en el llibre "24 hores de la Rambla".

Miró li va explicar que el mosaic estava inspirat en les rosasses del romànic, els finestrals de les esglésies gòtiques.

"Perquè la forma és circular com la de la rosassa. Però també per la manera de fer l'obra amb tot aquest traçat de línia negra que a la rosassa seria el plom que separa el vidre i aquí separa els colors."


Es va instal·lar el 1976, i està feta per ser trepitjada.

"A Miró, el que li agradava era aquesta obra popular i que la gent la fes seva passant-hi per sobre. I això era per donar la benvinguda als que vinguessin per mar."

 

Forma part d'una sèrie de regals de Joan Miró a la ciutat, el primer dels quals va ser el mural de l'aeroport del Prat, instal·lat el 1970. Aleshores va dir Miró a Permanyer:

"Vull fer una sèrie de donacions a Barcelona. Primer, a l'Aeroport de Barcelona, després el de la Rambla. El tercer havia de ser una escultura de 30 metres a l'entrada per la Diagonal, que no s'ha fet. I l'últim és la Fundació Miró."

 

Lluís Permanyer, reconegut cronista de Barcelona i gran coneixedor de la Rambla i el seu ambient, creu que l'atac terrorista no farà canviar la força d'aquest espai emblemàtic de la ciutat.

"Jo crec que no, perquè a la Rambla d'actes d'aquests i d'altres signes a través del temps n'hi ha hagut molts i ho ha absorbit tot, perquè (la Rambla) és d'una potència extraordinària."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut