Agents dels Mossos s'emporten detingut un manifestant, aquest dimecres a Lleida (EFE / Ramón Gabriel)
Agents dels Mossos s'emporten detingut un manifestant, aquest dimecres a Lleida (EFE / Ramón Gabriel)

El model de seguretat dels Mossos entra de ple en les negociacions per formar govern

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, demana una revisió "urgent" del model d'ordre públic i la CUP condiciona el seu suport a un canvi de polítiques

Actualitzat

L'actuació dels Mossos d'Esquadra en les protestes en contra de l'empresonament de Pablo Hasél ha entrat de ple en les converses sobre la formació del proper govern de la Generalitat.

En el marc de la Diputació Permanent, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha demanat que el Parlament faci una revisió "urgent" del model d'ordre públic de Catalunya. Sàmper ha dit que "no es pot permetre ni pot tornar a passar" que una manifestació del segle XXI acabi amb una persona perdent un ull.

Sàmper ha explicat que fa més de tres mesos que els Mossos treballen en la revisió del model d'ordre públic i, arran de la pèrdua d'un ull per una jove manifestant, s'ha obert una investigació "rigorosa, garantista i transparent". Aquesta investigació, segons el conseller, no qüestiona ningú, però "el model és millorable":

"Sé que els Mossos vetllen per aquesta millora, i si detectem que l'ús del foam és millorable, no passa res per estudiar-ho, no és cap atac corporativista"

 

El conseller Miquel Sàmper, en roda de premsa a la seu d'Interior (EFE / Alejandro García)


Aragonès aposta per un nou model policial basat en la confiança

El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, ha parlat per primera vegada dels aldarulls i ha apostat també per un nou model policial a Catalunya.

"Volem enfortir un model policial de policia democràtica basat en la confiança entre els cossos de seguretat i la ciutadania."


El vicepresident en funcions ha defensat la professionalitat dels Mossos d'Esquadra i ha demanat que la investigació sobre l'ús de bales de foam sigui àgil i ràpida.

"Hem demant que aquesta investigació sigui el més ràpida, el més diligent i el més ràpida perquè una eventual mala acutació individual no pot tacar la tasca d'un cos que el que fan els seus 17.000 agents és treballar per protegir la seguretat i els drets i llibertats de tota la ciutadania. Parlem de propostes, parlem de model i no ens tirem la seguretat de la ciutadania pel cap". 


Quan li han preguntat si hauria de dimitir el conseller d'Interior, Aragonès ho ha deixat en mans del futur executiu.

 

La CUP exigeix el relleu de Sàmper

En les negociacions postelectorals, aquest dijous s'han reunit Junts i la CUP amb el debat sobre la seguretat sobre la taula. Els cupaires han demanat un gir de 180 graus en les polítiques de seguretat i el relleu del conseller d'Interior, Miquel Sàmper.


L'endemà de reunir-se amb Esquerra, els cupaires s'han trobat amb Junts. La reunió ha estat "absolutament condicionada pel context repressiu", segons els anticapitalistes, que creuen que l'actual situació suposa un "clar escull que dificulta l'entesa" amb el partit de Laura Borràs.

El partit anticapitalista denuncia "càrregues injustificades, cops de porra per sobre de la cintura, cops de puny a la cara i al cos, cops de porra a la cara, furgonetes envestint manifestants, furgonetes circulant a gran velocitat entre els manifestants, bales de foam directes al cos i a la cara i una persona mutilada en provocar-li la pèrdua d'un ull".

 

Un agent dels Mossos dispara una bala de foam en les manifestacions d'aquest dimarts
Un agent dels Mossos dispara una bala de foam en les manifestacions d'aquest dimarts (ACN / Miquel Codolar)


La CUP exigeix "l'aturada de la "repressió" contra manifestants i "canvis profunds en les polítiques de la Generalitat". A més, qualifiquen la promesa de "transparència" dels Mossos en l'ús de projectils de "totalment insuficient i poc creïble".


Junts avisa que els "errors" dels Mossos no poden quedar "impunes"

En una línia similar a la de la CUP, Junts ha fet una valoració crítica de les "situacions de violència" viscudes en les protestes de suport a Hasél i ha assenyalat que els "errors comesos" per "alguns agents de la Brigada Mòbil" dels Mossos d'Esquadra "no poden quedar impunes".

Agents dels Mossos d'Esquadra, en una manifestació a Barcelona en suport a Pablo Hasél
Agents dels Mossos d'Esquadra, en una manifestació a Barcelona en suport a Pablo Hasél (EFE / Toni Albir)


En un comunicat després de reunir-se amb la formació anticapitalista, Junts qualifica d'"inacceptable" la "resposta policial" a les mobilitzacions d'aquesta setmana. És per això que aposta per "un nou model d'ordre públic" i insta la resta de formacions polítiques "a debatre al Parlament de Catalunya la reforma del model policial català".
 


Els comuns volen revisar protocols i prohir les bales de foam

A banda de demanar una investigació dels fets pels quals una manifestant va perdre un ull dilluns a Barcelona, els comuns defensen la necessitat de revisar els protocols d'actuació de les unitats antiavalots dels Mossos d'Esquadra. 

Jaume Asens, president del grup d'Unides Podem al Congrés dels Diputats, ha defensat que "no pot ser que manifestar-se en suport a Hasél signifiqui córrer el risc de perdre un ull".

En aquest sentit, ha recordat que el 2019 els comuns van presentar una moció per prohibir l'ús de les bales de foam, perquè les consideren "un perill", que només va rebre el suport de la CUP i d'un diputat d'ERC.

"Els fets exigeixen no només revisar protocols sinó també plantejar-se aquesta possibilitat que vam plantejar, perquè no torni a passar un altre cop."


En declaracions al programa "El Matí de Catalunya Ràdio", Asens també ha remarcat que la seva formació s'ha posicionat contra els disturbis que hi ha hagut durant les protestes, perquè "no és la via, no és la solució".  


Un sindicat dels Mossos amenaça amb una "plantada"

El sindicat SAP-Fepol dels Mossos d'Esquadra ha criticat les declaracions de diversos partits polítics al voltant dels aldarulls d'aquests dies. En un comunicat d'aquest dijous, el sindicat critica la cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, per haver demanat "la prohibició dels projectils, la dimissió de Sàmper, la dissolució de la BRIMO, un canvi del model de seguretat, la fi de la repressió i la retirada de les acusacions" en una entrevista a "Els matins" de TV3.

El sindicat qualifica aquestes paraules d'"irresponsabilitat" i critica el "silenci" de la resta de formacions:

"La situació ha arribat a un punt que és insostenible. La irresponsabilitat per acció d'alguns partits polítics criminalitzant el cos de Mossos d'Esquadra i per omissió de la resta amb el seu silenci davant les barbaritats manifestades, fa que, avui, el cos de Mossos d'Esquadra (esgotat per tot plegat) es plantegi fermament la possibilitat de plantar-se."

El sindicat creu que aquests dies els efectius del cos han estat "en greu perill" per la "falta d'informació, de previsió i, per tant, de planificació".

És per això que exigeix a Interior saber "quin és el motiu pel qual aquests dies no s'han activat tots els recursos policials necessaris que haurien permès afrontar els dispositius amb majors garanties".

 

 

Tres dies de protestes al carrer

Des de la detenció del raper Pablo Hasél, aquest dimarts al matí, hi ha hagut manifestacions cada vespre en diverses ciutats catalanes. En les manifestacions de dimarts, hi va haver 18 detinguts i una trentena de ferits. En aquesta primera jornada de protestes, una manifestant va perdre un ull per l'impacte d'un projectil, molt probablement una bala de foam disparada pels Mossos.

Aquest dimecres van tornar-hi a haver mobilitzacions a moltes ciutats catalanes, amb enfrontaments entre manifestants i agents. En aquesta segona jornada de protestes, es van detenir 33 persones i hi va haver 14 ferits. Aquest dijous hi ha hagut aldarulls per tercer dia consecutiu.

 

 

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraMiquel SàmperCUPMiquel BuchPablo HasélPolicial
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut