Un contenidor cremant a Barcelona, aquest dimarts al vespre (Reuters / Nacho Doce)
Un contenidor cremant a Barcelona, aquest dimarts al vespre (Reuters / Nacho Doce)

Les protestes amb milers de persones contra la presó de Hasél acaben amb 18 detinguts

Algunes de les més de mig centenar de concentracions a tot Catalunya acaben amb incidents i una trentena de ferits

RedaccióActualitzat

Milers de persones es van concentrar per tot el territori per denunciar la detenció i empresonament del raper Pablo Hasél. Algunes de les mobilitzacions van acabar amb incidents, amb un balanç de 18 detinguts a tot Catalunya.

El Sistema d'Emergències Mèdiques va atendre "in situ" 33 persones, vuit de les quals van ser traslladades a un centre hospitalari. Tots els ferits excepte un es troben en estat lleu. 

 

Interior assegura aquest dimecres que 25 agents dels Mossos o de policies locals van resultar ferits.

Manifestació a Barcelona contra l'empresonament de Pablo Hasél (ACN/Miquel Codolar)

Més de 50 concentracions

Més de mig centenar de concentracions a Catalunya va ser la resposta dels contraris a la detenció de Pablo Hasél, a les 6.30 de la matinada a la Universitat de Lleida, on desenes de persones van provar d'impedir l'accés dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra.

A la capital del Segrià, la localitat natal de Hasél, la plaça de la Catedral va ser el punt de trobada d'unes 2.000 persones que van clamar per l'alliberament de l'artista.


Simultàniament, es van fer concentracions a les principals ciutats catalanes: 5.000 persones a Girona, centenars a Tarragona i uns quants milers més a Barcelona.

 

Incidents al final d'algunes concentracions

En algunes de les mobilitzacions es van registrar incidents. A Vic, la concentració va reunir un centenar de persones a la plaça Major, però després uns quants dels presents es van desplaçar fins a l'edifici dels jutjats, on van trencar els vidres, i finalment a la comissaria dels Mossos d'Esquadra. Allà els agents es van veure desbordats per la situació. Segons van informar, grups de persones "amb actitud violenta" van fer destrosses a l'entrada de la comissaria, que ha quedat molt malmesa després de l'atac.

Destrosses a la comissaria dels Mossos al final de les protestes contra l'empresonament de Pablo Hasél
Destrosses a la comissaria dels Mossos al final de les protestes contra l'empresonament de Pablo Hasél

Els manifestants haurien llançat pedres contra l'edifici i també haurien cremat contenidors. Els Mossos han acabat disparant projectils de foam amb l'objectiu de dispersar els manifestants. Onze mossos van haver de ser atesos per ferides de diversa consideració. Es va detenir  4 persones.

A la nit, el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, i el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, es van trasllar a Vic per donar suport als agents ferits i comprovar els danys a l'edifici.

A Girona, unes 5.000 persones, segons la Policia Municipal, van protestar davant de les seus de les administracions, que qualifiquen de "còmplices" de l'empresonament: els jutjats, la subdelegació del govern espanyol i la delegació de la Generalitat.

Tanques apilades davant la subdelegació de l'Estat a Girona (cedida a l'ACN )

Al final de la protesta, un grup de persones van llançar pedres, tanques i vidres dels contenidors contra els Mossos i van fer moltes destrosses en entitats bancàries. Una vintena de manifestants van fer un recorregut per diferents seus fins que van arribar a la plaça de la Independència. Allà s'hi van desplaçar els agents i els joves es van dispersar pel barri vell. Els Mossos van acabar disparant bales de foam.

Una sucursal bancària destrossada a Girona

A Barcelona, es van viure moments de tensió a la comissaria de la Policia Nacional al carrer Bosch, on alguns manifestants van llançar ampolles i petards contra el cordó policial. Una estona després, es van bolcar i incendiar contenidors a la Via Augusta i hi va haver llançament d'objectes contra la policia.


Una dona va ser ferida a l'ull durant la mobilització a Barcelona. És una de les 4 persones que van haver de ser traslladades a l'hospital. Finalment la ferida sembla que afecta la cella, però cal determinar si va ser a causa del tret d'una bala de foam.

Una dona ha estat ferida a l'ull a la manifestació de Barcelona (Reuters/Nacho Doce)

A Tarragona, centenars de persones també es van aplegar a l'estàtua dels Despullats, a la Rambla Nova, des d'on van anar cap a l'Audiència Provincial passant per davant de la subdelegació del govern espanyol. Es van llegir proclames a favor de la llibertat d'expressió i van demanar la llibertat de Hasél. Els manifestants van fer sentir també la cançó que ha portat el raper a la presó i van cremar una bandera espanyola.

També hi va haver protestes a València, que van acabar amb càrregues policials. Centenars de persones es van concentrar a la plaça de l'Ajuntament.  Els enfrontaments van començar quan les forces de seguretat van impedir als manifestants tallar un carrer.

A Palma, unes 200 persones es van concentrar al centre de la ciutat. La policia va fer identificacions, però no hi va haver incidents. Entre les proclames, també es va reivindicar el raper Valtònyc i que el Palau de Marivent sigui un casal popular. També hi va haver concentracions a Manacor, al centre de l'illa, i a Maó, a Menorca.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut