Mossos investiga el cas "greu" d'una noia que ha perdut l'ull i promet "transparència"
Agents dels Mossos durant els aldarulls de dimarts a Barcelona (ACN/Miquel Codolar)

Mossos investiga el "cas greu" d'una noia que ha perdut l'ull i promet "transparència"

Interior explica que han visitat la víctima a l'hospital i que es van disparar 420 projectils a les manifestacions de dimarts i dimecres

Irene Vaqué ReigActualitzat

Interior promet investigar amb "transparència" l'ús de projectils de foam a les manifestacions dels últims dos dies, després de la detenció i empresonament del raper Pablo Hasél. De moment, però, diu que no té "cap conclusió" sobre els fets.

El centre pels drets humans Irídia ha denunciat que una noia de 19 anys que va participar en les protestes de dimarts ha perdut un ull per l'impacte d'una bala de foam.

Fonts hospitalàries indiquen que la jove serà operada aquest dijous, però no s'han pronunciat sobre si la ferida que ha patit és compatible amb aquesta mena de projectils que utilitzen els antiavalots dels Mossos d'Esquadra.

 

El cos ha lamentat "profundament" els fets i ha afegit que ho està investigant. N'ha parlat el director generals dels Mossos, Pere Ferrer, en una compareixença aquest dijous al matí:

"Volem, des d'Interior, lamentar profundament les ferides que ha patit aquesta ciutadana. Ahir mateix vam iniciar una investigació per esclarir els fets. Són uns fets greus i el nostre compromís és la transparència i és explicar què va passar i què va poder provocar aquestes lesions."


Ferrer s'ha obert a revisar, si cal, el model de defensa dels Mossos:

"Ni pressuposem ni confirmem ni desmentim res, però tenim voluntat de transparència màxima i que s'esclareixin els fets. El model hi haurà moments més endavant per abordar-lo. Primer hem d'esclarir què va passar."

Mossos investiga el cas 'greu' d'una noia que ha perdut l'ull i promet 'transparència'
Un escopeter dels Mossos durant els aldarulls de dimecres a Barcelona (Reuters/Nacho Doce)

 

Els Mossos visiten la noia ferida a l'ull

Agents de la unitat de mediació dels Mossos han visitat la noia ferida a l'hospital i també han contactat amb Irídia. "Ens hem posat en contacte amb la família. Hem estat a l'hospital i ens hem posat a disposició per facilitar aquestes gestions que la persona perjudicada pugui requerir", ha explicat Ferrer.

L'inspector Joan Carles Molinero ha informat que dimarts es van llançar a tot el país més de 300 projectils de foam i aquest dimecres, 120. Per tant, 420 bales de foam en els dos dies d'aldarulls.

Molinero ha afirmat que el protocol actual ha de ser suficient per esbrinar si hi ha hagut cap irregularitat:

"Es fa un informe de traçabilitat de tots els projectils que s'han utilitzat durant una jornada. Podem saber quantes llançadores s'han utilitzat, quants foams, en quins punts i franja horària s'han llançat. És una funció que es va implementar fa anys. (...) I ens permet saber si s'han fet servir seguint els procediments interns d'aquest tipus d'armes."

 

33 detinguts i 14 ferits en la segona nit d'aldarulls

En la segona nit de protestes per la detenció i empresonament del raper Pablo Hasél hi ha hagut 33 detinguts: 12 a Barcelona, 14 a Lleida i 5 a Girona, ciutats on hi va haver els incidents, i 2 a Tarragona que, segons els Mossos, van agredir agents quan els van demanar que aixequessin el tall de l'AP-7. Els detinguts a Girona han passat a disposició judicial aquest dijous al matí.

A més, el SEM va atendre 14 persones, de les quals 8 són agents dels Mossos.

Interior manté que hi ha "grups de presones organitzades molt violentes" que aprofiten les manifestacions per portar "violència gratuïta" als carrers.

El balanç de la segona nit d'aldarulls també inclou 135 contenidors cremats, 9 vehicles calcinats i 3 amb danys importants. També hi ha hagut destrosses en comerços i, a Barcelona, intrusions a l'Hotel Mandarin i en un concessionari de vehicles de l'Eixample.

Mossos investiga el cas 'greu' d'una noia que ha perdut l'ull i promet 'transparència'
Manifestants llançant objectes als Mossos a Barcelona, dimecres (Reuters/Nacho Doce)

 

Irídia: 3 persones més ferides presumptament per foam

La codirectora del centre Irídia, Anaïs Franquesa, ha considerat que els Mossos van disparar "de forma indiscriminada contra la multitud" a les manifestacions.

En declaracions a "Els matins" de TV3, Franquesa ha explicat que tenen constància de tres persones més ferides presumptament per l'impacte dels projectils de foam: una a la part de l'estómac, una altra darrere l'orella i una que era prop de la noia ferida a l'ull i que, en el moment de demanar ajuda, també va rebre un impacte.

 

 

 

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraPablo Hasél
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut