El Grup Zeta tanca les revistes "Interviú" i "Tiempo"

L'empresa editorial decideix tancar-ne les versions impreses i les webs perquè considera que les pèrdues no són sostenibles

Actualitzat

Les històriques revistes, "Interviú" i "Tiempo" deixaran de publicar-se. El Grup Zeta ha decidit tancar tant l'edició impresa com les respectives webs de les dues publicacions perquè considera que les pèrdues no són sostenibles per l'empresa.

"Interviú" i "Tiempo", història del periodisme

Amb 42 anys als quioscos, "Interviú" va irrompre com la primera revista d'investigació periodística el mateix any que va morir Franco. De fet "Interviú" va donar orígen al Grup Z, l'any 1976 en ser el primer projecte d'Antonio Asensio.

En el context de la transició espanyola, va ser la primera publicació de l'estat que exhibia dones en topless, en un format que volia oferir informació de qualitat i el que demandava la llibertat d'expressió aleshores instaurada i el que es va nomenar "destape". El resultat va ser revolucionari en el periodisme de la transició. Tant les seves informacions com la publicació de nus a les seves portades li van portar problemes amb la censura.

Alguns dels números de la revista van arribar a vendre més d'un milió d'exemplars. La portada més cara la va protagonitzar Marta Sánchez, que va cobrar més de 40 milions de pessetes per aparèixer-hi l'any 1991. Fins al 2010 no va sortir un home despullat a la portada: va ser el presentador Jesús Vázquez.

Referent del periodisme d'investigació

Va aconseguir gran èxits en el periodisme d'investigació pels seus professionals, com Xavier Vinader o Carles Bosch, i va tenir diversos problemes amb la censura, tant per les seves informacions com per la publicació de nus a les seves portades.

El periodista Xavier Vinader va patir presó per un dels reportatges publicat a "Interviú". Entre novembre i desembre de 1979 va escriure tres reportatges a la revista "Interviú", en què explicava detalladament, amb noms i cognoms, les actuacions de grups d'incontrolats d'extrema dreta al País Basc. Poc després, el gener de 1980, ETA va matar dos dels individus mencionats als articles. Va ser condemnat a 7 anys de presó i una multa multimilionària per un suposat delicte d'imprudència temerària en l'exercici del periodisme.

Vinader va fugir, es va exiliar i no va tornar a Catalunya fins al 1984; després de passar tres mesos a la presó de Carabanchel, va ser indultat pel govern espanyol.

"Interviú" va publicar la primera entrevista a Adolfo Suárez com a president del govern espanyol i també les fotos dels cadàvers dels marquesos d'Urquijo. Als anys 80 i 90, va destapar escàndols de corrupció política o els GAL.

 

 

 

"Tiempo", 36 anys al quiosc

"Tiempo", o amb el seu nom complet "Tiempo de Hoy", va sortir per primer cop el 1982 amb Juliàn lago, com a director, com a suplement polític d'"Interviú" encara que més endavant va ampliar l'oferta informativa i inclús es va especialitzar en la vessant més econòmica de l'actualitat.

La revista "Tiempo" va publicar el 1986 la primera entrevista amb la Reina Sofia i la seva primera exclusiva va ser les comissions milionàries de membres de la família reial espanyola en les vendes d'avions militars.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut