Madrid

El govern qualifica de "peculiar" la resolució de Velasco i estudia demanar-li aclariments

Els serveis jurídics del ministeri espanyol d'Exteriors estudien la resolució del jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco sobre la possible cooperació del govern veneçolà amb ETA i les FARC i no descarten haver de demanar-li aclariments sobre un text que fonts de l'executiu han qualificat de "peculiar". Es tracta, segons han apuntat aquestes fonts, de "reconduir el tema processalment", ja que després d'una primera lectura no queda clar si s'ha d'enviar a Veneçuela una comissió rogatòria perquè el govern d'Hugo Chávez faciliti informació o una petició d'extradició.

Actualitzat
Velasco va remetre la seva resolució aquesta setmana als ministeris d'Exteriors i d'Interior perquè, segons deia literalment, practiquessin "les gestions pertinents davant les autoritats cubanes, i especialment veneçolanes, perquè cooperin al lliurament extradicional d'alguns dels processats".

Segons apuntava, hi havia indicis que posaven de manifest "la cooperació governamental veneçolana a la il·lícita cooperació governamental entre les FARC i l'ETA i, en especial, d'Arturo Cubillas Fontán, que té o ha tingut un càrrec públic en aquest país". Pel govern, es tracta d'un document "peculiar" perquè estableix indicis que porten a un processament però no demana l'extradició, sinó informació per a una possible extradició, una sol·licitud que, a més, hauria de tramitar el Ministeri de Justícia i no al d'Exteriors.

Els serveis jurídics d'aquest departament tenen ara dues opcions: o remetre la resolució a Justícia perquè comenci la cooperació judicial amb Veneçuela o demanar al jutge de l'Audiència Nacional que aclareixi les seves peticions. Encara que el document no s'ha remès formalment a les autoritats veneçolanes, el ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos sí que va informar del seu contingut el president veneçolà, Hugo Chávez.

Les fonts de l'executiu no posen un termini per resoldre aquesta qüestió, però estan convençudes que se solucionarà abans de la cimera entre la UE i l'Amèrica Llatina que se celebrarà a Madrid al maig.
Anar al contingut