Llaunes i ampolles de begudes ensucrades en un supermercat
Llaunes i ampolles de begudes ensucrades en un supermercat

El govern endarrereix un mes l'impost a les begudes ensucrades

L'impost havia d'entrar en vigor aquest dissabte, però les empreses de begudes i de distribució n'havien demanat un ajornament

RedaccióActualitzat

El govern de la Generalitat endarrerirà un mes l'impost a les begudes ensucrades, que havia d'entrar en vigor aquest dissabte, 1 d'abril. L'impost s'aplicarà l'1 de maig per donar un temps d'adaptació al sector. Aquest impost de pagament trimestral, que l'executiu va anunciar al novembre, es va tramitar a través de la llei d'acompanyament dels pressupostos i no s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat fins aquest dijous.

El govern creu que aquest retard d'un mes és suficient perquè les empreses s'adaptin a una norma que, tal com ha anat el calendari parlamentari, ha tingut només 48 hores entre l'oficialització i l'entrada en vigor. L'entrada en vigor de l'impost estava fixada per la llei en el primer dia del trimestre posterior a l'aprovació, és a dir, aquest dissabte.

Impost recomanat per l'OMS

Està previst que l'impost el paguin els subministradors, que tindran l'obligació de repercutir-ne el cost en el consumidor final. En el cas de les begudes amb més sucre, el cost serà, com a màxim, de 12 cèntims d'euro per litre.

L'impost es justifica perquè l'Organització Mundial de la Salut recomana que s'apugin els impostos d'aquestes begudes per motius de salut. El passat mes d'octubre, l'OMS va recomanar a tots els governs del món la creació d'un impost del 20% sobre les begudes ensucrades, com una manera de lluitar contra la pandèmia d'obesitat que viu la humanitat.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va fer públic que també vol implementar aquest impost; una iniciativa que se sobreposaria a la iniciativa catalana i faria que aquesta quedés sense efecte.

L'impost sobre les begudes ensucrades, creat amb l'objectiu de fomentar un canvi d'hàbits més saludables, acabarà sent de menys de cinc cèntims per llauna, i el govern català espera recaptar 41 milions d'euros amb la mesura.

Les empreses del sector en demanaven l'ajornament

En un comunicat conjunt, les empreses consideraven que els terminis marcats per a l'entrada en vigor del nou impost "són del tot inviables" i endemanaven un ajornament. Les empreses han apuntat que "no han tingut temps material de preparar els seus sistemes de gestió per poder assumir l'important canvi que suposa haver de recalcular i modificar el preu d'una gran quantitat de productes abans de dissabte que ve".

A més, el sector ha exposat que "les implicacions del nou impost tampoc no s'han traslladat convenientment als consumidors, malgrat que n'estan clarament afectats", perquè la norma específica és que les empreses tenen l'obligació de repercutir l'impost en el consumidor final, incorporant una quantia que en alguns casos supera el 50% del valor del producte.

El gravamen s'aplicarà a les següents categories de begudes ensucrades envasades: refrescos o sodes, begudes de nèctar de fruites i sucs de fruites, begudes esportives, begudes de te i cafè, begudes energètiques, llets endolcides, begudes alternatives de la llet, batuts i begudes de llet amb suc de fruita, begudes vegetals i aigües amb gustos.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut