La central nuclear de Garoña està tancada des del 2012 (Reuters)
La central nuclear de Garoña està tancada des del 2012 (Reuters)
Santa María de Garoña

El govern espanyol anuncia el tancament definitiu de la central nuclear de Garoña

La planta, que tenia l'activitat aturada des del 2012, és la central nuclear més antiga de l'Estat

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha decidit tancar la central nuclear de Garoña, a Burgos. La planta estava aturada des del desembre del 2012 i ara l'executiu no ha autoritzat que torni a funcionar. Diu que és massa vella. De fet, és la central més antiga de l'Estat.

Segons argumenta l'Estat, Garoña aporta molt poc al sistema elèctric i hauria requerit massa inversió engegar-la de nou.

La decisió del govern espanyol arriba sis mesos després que el Consell de Seguretat Nuclear emetés un informe favorable a la renovació de l'explotació de la central.

Les empreses propietàries de Nuclenor, Iberdrola i Endesa, no van arribar a un acord a l'abril sobre la proposta de posar en marxa el reactor de la central burgalesa de nou fins al 2031. Per tant, la pilota estava en mans de l'executiu espanyol. Si hagués estat així, s'hauria convertit en la primera nuclear que arriba als 60 anys d'operació i obriria camí a la resta d'espanyoles, que s'acosten progressivament als 40 anys de vida útil. Això en ple procés del govern espanyol per definir el model energètic del futur

Història de Garoña

Després d'haver operat 42 anys i mig, la central va posar fi a la seva activitat el 16 de desembre del 2012. Des del 2006, quan va tancar la central José Cabrera, més coneguda com Zorita, a Guadalajara, era la nuclear espanyola més antiga.

El 2009, el Consell de Seguretat Nuclear va emetre un informe favorable per unanimitat perquè operés 10 anys més. Amb tot, el govern espanyol només va autoritar la seva renovació fins al juliol del 2013, tot i que uns mesos abans ja havia posat fi a la seva activitat. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut