Barcelona

El govern de la Generalitat proposa al COI celebrar uns "jocs" per a països sense Estat

El vicepresident de la Generalitat ha comunicat al COI que Catalunya vol impulsar una mena de Jocs Olímpics per a països sense Estat. I sembla que el Comitè Olímpic Internacional no hi interferiria. Aquests jocs podrien acollir països com Catalunya, Flandes, Gal·les, Escòcia o Taiwan. Carod, que admet les "dificultats" de tenir un comitè olímpic català i considera per tant "un error catalanitzar" la projecció internacional de l'esport, ha estat acompanyat per l'expresident del COI, Joan Antoni Samaranch, que en el seu dia va barrar l'entrada a l'organització dels països sense Estat. La proposta del govern és, per a Artur Mas (CiU), situar-se a la "segona divisió", i per a Francesc Vendrell (PPC), una "broma".

Actualitzat

El govern de la Generalitat, a través del vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha plantejat al president del Comitè Olímpic Internacional, Jacques Rogge, la possibilitat de celebrar uns jocs entre països sense Estat. Carod-Rovira creu que d'aquesta manera s'obre una nova via per al reconeixement internacional de l'esport català. Al seu parer, "és un error catalanitzar" tota aquesta projecció. El vicepresident considera que intentar tenir un comitè olímpic propi és una via "amb dificultats de viabilitat", en referència al fet que Catalunya pugui tenir comitè olímpic.

El president, José Montilla, ha explicat que es tracta de "facilitar" la presència de l'esport català en un "esdeveniment internacional important". En aquests jocs esportius hi hauria els països que no són al COI "després que es modifiqués la Carta Olímpica el 1997 i es tanqués el pas als països sense Estat". Montilla ha dit que en la reunió també es tractaran "temes relatius a l'esport i l'educació" i un congrés sobre esport i salut. En roda de premsa després del consell executiu, Montilla no ha aclarit és si Catalunya es proposarà com a candidata a ser l'amfitriona d'aquests "altres jocs".

Mas creu que és una proposta de “segona divisió" i el PPC diu que és una “broma”

El president de CiU, Artur Mas, ha expressat la seva oposició a la proposta perquè suposa situar Catalunya en una "segona divisió" en tots els esports. Mas ha demanat que s'expliqui més què es pretén amb aquests jocs, perquè "si al final només podem jugar amb Flandes, Escòcia, el Quebec i les illes Fèroe serem molt poquets". En opinió del dirigent de CiU, competir a "segona divisió" en pràcticament tot "no val la pena". Per això vol que li expliquin "quin tipus de països podrien competir i quines relacions hi ha hagut amb països que vulguin anar per aquesta via".

El portaveu del PP al Parlament, Francesc Vendrell, ha qualificat de "broma" fer uns jocs esportius entre països sense Estat. Vendrell ha acusat Carod de "confondre els interessos d'ERC amb els dels ciutadans" i de "generar problemes on no n'hi ha". També l'ha criticat per "no saber quina la seva feina", i s'ha preguntat irònicament "qui atorgarà els carnets de països sense Estat".

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut