Regne Unit

El govern britànic dóna llibertat als centres educatius per prohibir l'ús de vels que tapin el rostre de les alumnes

Després d'un intens debat al Regne Unit sobre de l'ús del vel islàmic a les escoles, finalment, les autoritats britàniques deixaran en mans del director de cada col·legi el poder de decisió. Els centres valoraran cada cas individualment i decidiran si autoritzen o si prohibeixen portar vel o "jellaba" a classe. En aquest sentit, les autoritats educatives mantenen que els centres han de garantir, per sobre de tot, la seguretat i la convivència dels alumnes, així com el seu dret a l'ensenyament. La decisió ja ha estat criticada pels col·lectius musulmans, que la qualifiquen de clara intromissió en la llibertat religiosa de cadascú, i asseguren que potenciarà l'odi cap a l'islam al Regne Unit.

Actualitzat

Shabina Begum va iniciar ara fa dos any, quan en tenia 16, una batalla legal als tribunals britànics per aconseguir que li deixessin portar el vel i la túnica islàmica a l'escola d'on va ser expulsada. La Shabina va aconseguir que els tribunals li donessin la raó. Però, arran d'aquell cas, i d'altres com el d'una professora que va ser acomiada de l'escola religiosa on treballava per negar-se a treure's la "jellaba" que li cobria tot el cos, es va obrir un polèmic debat al Regne Unit entre els partidaris a favor i en contra de la prohibició del vel als col·legis.

Finalment, el Departament d'Educació britànic ha aprovat una directiva, encara provisional, que dóna al director de cada escola la potestat d'autoritzar o bé de prohibir a una alumna que porti vel. Fins ara els directors només estaven autoritzats a establir la política sobre l'uniforme al seu centre.

Molts ja qualifiquen la decisió del govern britànic de clara intromissió en la llibertat religiosa de cadascú. A més, consideren que la mesura suposarà una discriminació cap a l'islam. En aquest sentit, alguns col·lectius musulmans adverteixen que aquesta normativa potenciarà encara més l'odi cap a l'islam al Regne Unit.

Les autoritats educatives, però, mantenen que, per sobre de tot, s'ha de garantir la seguretat i la convivència dels alumnes, així com el seu dret a l'ensenyament. Així, doncs, quan portar una indumentària de caràcter religiós posi en perill aquests drets, es podrà prohibir.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut