Barcelona

El govern basc mira amb optimisme el procés de pau però demana a Zapatero que la justícia no obstaculitzi el diàleg

Malgrat els problemes, encara hi ha qui fa una lectura positiva del procés de pau al País Basc. La portaveu del govern d'Euskadi, Miren Azcárate, ha fet un pronòstic optimista del camí cap a la fi del conflicte. Azcárate creu que el procés superarà tots els obstacles i que ara alguna cosa es mou en positiu, com per exemple la decisió de la fiscalia de rebaixar la petició de pena a De Juana Chaos. Malgrat tot, l'executiu afirma que les decisions judicials estan afectant i poden condicionar el procés de pau. Per això ha fet una petició directa a José Luis Rodríguez Zapatero: que la justícia no obstaculitzi el diàleg.

Actualitzat
La portaveu del govern tripartit també ha advertit que accions com el robatori d'armes al sud del País Basc o els episodis de kale borroka no són el millor camí cap a la pau. Tot i això creu que són obstacles que també es podran superar.

En una entrevista a Catalunya Informació, Azcárate també ha parlat d'altres fets que afecten l'actualitat basca i el procés de pau. En aquest sentit ha demanat que la política penitenciària "respecti els drets de tots els presos" i que "no se segueixin aplicant actuacions perquè els presos que ja han complert les condemnes establertes segueixin a la presó", en una clara referència al cas de De Juana Chaos. De fet, la portaveu del govern basc ha assegurat que és "escandalós" que "per dos o tres articles d'opinió" se segueixin demanant penes tan dures per a l'etarra.

Sobre la informació dels edils del PNB i EA trobada en una "herriko taberna" de Zarautz, Azcárate ha admès que "genera malestar i preocupació", però ha negat que pugui afectar el procés de pau.

El govern basc, en canvi, sí que veu un element que pot afectar el procés de pau: la justícia. Azcárate reconeix que el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, "ha de navegar en aigües que de vegades no li són gaire favorables ni tranquil·les", però li ha demanat que "intenti obtenir les garanties perquè no ens trobem amb les obstruccions de determinats òrgans judicials". Després de recalcar que ha d'existir la independència de poders, ha lamentat que "molts jutges el que fan és política i no justícia".

Sobre la creació de la taula de partits, la portaveu del govern basc ha assenyalat que els contactes entre les formacions basques continuen, però no ha concretat si es constituirà abans de final d'any. Azcárate ha afirmat que Batasuna ha d'estar present en la taula de partits perquè "representa un sector important de la societat i una sensibilitat determinada", de la mateixa manera que ha expressat el seu interès perquè també hi sigui el PP.
Anar al contingut