París

El Front Nacional, el partit més votat en les eleccions regionals franceses

El Front Nacional obté un 29,4%, seguit dels Republicans de Nicolas Sarkozy, amb un 27,4%, i el Partit Socialista amb un 22,7%.

Actualitzat

L'ultranacionalista Front Nacional, liderat per Marine Le Pen, és el partit més votat en les eleccions regionals de França, amb un percentatge pròxim al 29,4%, seguit pels Republicans de Nicolas Sarkozy, amb un 27,4%, i el Partit Socialista, amb un 22,7%. Uns resultats històrics.

A la regió de Nord-Pas de Calais-Picardia, en què la cap de llista és la mateixa Le Pen, els frontistes han aconseguit un 41% de vots, molt per davant dels Republicans (24,2 %) i els socialistes (17,7 %).

La neboda de Marine, Marion Maréchal-Le Pen, de 26 anys, que es presentava a la regió de Provença-Alps-Costa Blava, també ha obtingut un 42% dels vots. Marion, una de les grans esperances del partit, segueix els passos de la seva tia i de Jean-Marie Le Pen, el seu oncle, figura històrica del Front Nacional, recentment exclòs del moviment.

El Llenguadoc- Rosselló- Midi Pirineus

En el Llenguadoc- Rosselló- Migdia Pirineus, el Front Nacional, amb el cap de llista Louis Aliot, ha obtingut un 30% dels vots. Molt clarament per davant de la Unió de l'Esquerra i de la Unió de la Dreta. Però, segons enquestes, a la segona volta, la Unió de l'Esquerra sembla que aconseguirà superar el Front National.

44 milions d'electors han votat per elegir els consellers que governaran les 13 regions i el Front Nacional encapçala 6 d'aquestes regions. Quatre quedarien en mans dels republicans i tres en mans dels socialistes.

Marine Le Pen que ha fet unes declaracions abans de què els resultats fossin definitius ha dit que el seu partit:

"És l'únic front veritablement republicà".

Marine també ha fet una crida a "tots els patriotes francesos" a unir-se al FN a la segona volta, que serà diumenge, dia 13, i alhora ha qualificat els resultats del partit de "magnífics" i ha criticat la "campanya de calúmnies i intimidació" que, segons ha dit, han sofert. Ha donat les gràcies a tots el militants que han fet possible l'èxit del partit.

Després dels últims atemptats, el partit de Marine Le Pen es va veure reforçat en la seva retòrica antiimmigració sobretot quan es va saber que dos dels autors dels assassinats havien arribat a França després d'haver desembarcat a Grècia.

Nicolas Sarkozy, que també ha parlat abans que els resultats fossin definitius, descarta cap pacte republicà contra el Front Nacional en la segona volta. Ni fusió de llistes, ni retirada en cap regió, ha dit.

El portaveu del govern francès, Stéphane Le Foll, considera que la suma dels vots d'esquerra és majoritària a França, malgrat que el Partit Socialista se situa com a tercera força política, després de la ultradreta i el centredreta:

"El total de l'esquerra, de la qual es diu que està en dificultats, deu sobrepassar el 36%, el que fa que sigui el primer partit de França".

Això ho ha declarat Le Foll en sumar els vots aconseguits pels Verds i el Front d'Esquerra al dels socialistes. El Partit Socialista pot perdre la majoria de regions que ara governa i quedar-se només amb 3 o 4.

Jean-Christophe Cambadélis, el primer secretari del Partit Socialista, ha confirmat que els socialistes es retiraran de la segona volta de les eleccions regionals on les llistes de l'esquerra no tinguin possibilitats de guanyar.

La participació se situa al voltant del 50% del cens.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut