El barco de Piolín, on s'allotjava la Guàrdia Civil i la policia
El barco de Piolín, on s'allotjava la Guàrdia Civil i la policia
Barcelona

El fiscal no veu delicte en l'acudit d'"El Jueves" que vinculava policia, 1-O i droga

La Fiscalia de Barcelona demana arxivar el cas perquè es tracta d'una revista satírica que sol publicar notícies falses

RedaccióActualitzat

La Fiscalia de Barcelona ha demanat que s'arxivi la demanda interposada a la revista satírica "El Jueves" per l'acudit que va publicar sobre el consum de cocaïna per part dels policies desplegats a Catalunya per l'1-O.

El fiscal assenyala que "el contingut de la publicació no depassa l'àmbit de la més pura ficció". Per tant, "considera que no és idoni per comprometre la dignitat i el prestigi del Cos Nacional de Policia".

 

 

Denúncia policial

La policia va denunciar que la revista presentés els antidisturbis com a consumidors de cocaïna, tres dies després del referèndum de l'1 d'octubre.

Per la seva banda, la magistrada instructora del cas defensava que els textos publicats per la revista eren un atac directe a la Policia Nacional:

"És una ofensa i una falta de respecte als membres del Cos de la Policia Nacional sense sustentar-se en cap tipus de base fàctica."

 

Cocaïna i agents als ports

"El Jueves" va publicar el 4 d'octubre del 2017 un acudit on explicava que a Catalunya s'havien acabat les existències de cocaïna per la gran presència d'agents als ports de Barcelona i Tarragona i també en els hotels on s'havien allotjat.

En la interlocutòria, la magistrada detallava tot el que la revista havia escrit i il·lustrat sobre els policies. En l'acudit hi havia una imatge d'una mà que sostenia pols blanca amb un carnet de la Policia Nacional:

"Després de les seves actuacions de diumenge passat, impedint votacions a cop de porra net, els antiavalots han acabat amb tota la cocaïna de Catalunya. Els càrtels colombians han advertit que són incapaços d'abastir tanta demanda."

A més, hi apareixien declaracions dels agents allotjats en el vaixell conegut com a "Piolín" i on demanaven "uns grams per passar l'estona".

 

 

La resposta del director del setmanari

El director de la revista, Guille Martínez-Vela, i el subdirector i també director de la web, Joan Ferrús, ja van aclarir que l'article formava part d'una revista satírica, que es dedica a fer humor de molts temes d'actualitat. Per tant, els lectors que llegeixen la revista ja saben que es poden trobar amb articles satírics i amb notícies falses.

Després de saber la petició de la fiscalia, Martínez-Vela ha publicat un tuit de caràcter humorístic:

 

 

La fiscalia, tot i admetre que la publicació pot ser "objectivament ofensiva pels funcionaris policials i el cos policial", ha recordat que en aquest cas prevalen altres drets fonamentals:

"En aquest tipus de delictes es valora la concurrència entre el dret fonamental a la llibertat d'expressió i a la llibertat artística i el dret a l'honor de les persones."

En definitiva, ha conclòs que no es pot donar la mateixa rellevància a una informació d'una suposada drogaddicció per part de funcionaris policials, que pugui publicar un mitjà de comunicació d'informació general i la que publica una revista satírica.

ARXIVAT A:
Policia NacionalLlibertat d'expressió Llibertat de premsa
Anar al contingut