UE

El dia d'Europa s'ha celebrat arreu de la UE

La Unió Europea ha celebrat aquest 9 de maig el Dia d'Europa. Aquest any, però, la jornada coincideix amb una Unió en plena crisi d'identitat després del "no" de França i Holanda a la Constitució europea, ara fa un any. Amb tot, la vigília, França va vestir de gala els monuments que millor la defineixen i els va il·luminar de color blau, el color insígnia de la Unió. Tots els països comunitaris han fet diferents activitats Des de debats sobre el futur d'Europa fins a la projecció gratuïta de pel·lícules europees. A Catalunya, Pasqual Maragall ha assistit l'acte de celebració que es fa a la plaça Europa de Barcelona.

Actualitzat

El 9 de maig de 1950, Robert Schuman, ministre d'Afers Estrangers francès, va presentar la seva proposta per crear una Europa organitzada, indispensable per al manteniment de les relacions pacífiques. Precisament, aquesta proposta, coneguda com la Declaració de Schuman, és l'embrió de la creacio de la Unió Europea. Amb el text, Schuman proposava crear una institució europea supranacional encarregada d'administrar les matèries primeres d'aquella època, que eren la base de tota potència militar: el carbó i l'acer. La UE començava a engendrar-se aquell 1950. Per això, en la Cimera de Milà de 1985, els caps d'estat i de govern van decidir celebrar el 9 de maig el Dia d'Europa.

Així doncs, el 9 de maig s'ha convertit en un símbol europeu que juntament amb la bandera, l'himne i la moneda única identifiquen l'entitat política de la Unió Europea. En aquest sentit, tots els països comunitaris tenen previstes diferents activitats per avui. Des de debats sobre el futur d'Europa fins a la projecció gratuïta de pel·lícules europees. A Catalunya, Pasqual Maragall assistirà al matí a l'acte de celebració que es fa a la plaça Europa de Barcelona.

No obstant, la jornada coincideix amb una Unió en plena crisi després del "no" de França i Holanda a la Constitució europea, ara fa un any. Amb tot, la vigília, França va vestir de gala els monuments que millor la defineixen, com la torre Eiffel, i els va il·luminar de color blau, el color insígnia de la Unió.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut