Osca

El conseller Vila diu que s'oposaran al trasllat de les pintures de Sixena tot i l'ordre de la jutge

La jutge d'Osca ordena al MNAC el retorn de les pintures murals de Sixena i li dóna vint dies per comunicar en quines condicions es procedirà a traslladar les obres i el nom dels tècnics responsables del procés

RedaccióActualitzat

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha assegurat que la Generalitat s'oposarà al trasllat de les pintures de Sixena que ha ordenat la jutge d'Osca. El responsable del Departament de Cultura ho argumenta amb els informes tècnics que han demanat sobre els efectes del trasllat en les pintures i que conclouen que seria un risc per la seva conservació.

La titular del Jutjat de Primera Instància 2 d'Osca ha comuniat l'ordre d'execució provisional de la sentència que obliga el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a traslladar les pintures murals de la Sala Capitular del Monestir de Sixena i a restituir-les al cenobi.

En el seu acte, la magistrada insta la institució museística catalana a informar en un termini de vint dies sobre el procediment previst per desmuntar les pintures exposades, en quines condicions es procedirà a traslladar-les i el nom dels tècnics responsables del procés.

Al govern de l'Aragó, la jutge també li requereix informació: en un termini de 10 dies, vol saber si la Sala Capitular del monestir de Sixena té prou condicions estructurals i de temperatura per conservar les pintures murals. 

Tot això ho vol tenir damunt la taula abans de donar l'ordre definitiva que les obres han d'abandonar les sales del romànic del MNAC on ara s'exposen. 

Des del govern de la Generalitat ja han advertit que faran tot el possible perquè es quedin a Barcelona. Neus Munté, la portaveu de l'executiu, ha qualificat de "despropòsit" el requeriment judicial: 

"Esgotarem totes les vies legals que estiguin al nostre abast, però entenem que es tracta d'un nou despropòsti, coneixent del risc elevat que corren les pintures si fossins trasllades. No té cap sentit, i més quan estem en erl marc d'un procediment judicial que encara no ha acabat."


El Museu Nacional d'Art de Catalunya respondrà a la notificació judicial amb informes científics que destacaran els nombrosos inconvenients del trasllat, segons han explicat fonts del MNAC. 

En les pròximes setmanes, s'espera un pronunciament de diversos museus internacionals contra  al trasllat de les pintures pel risc i perquè es trencaria el discurs museístic de l'art del romànic que fa el MNAC. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut