Madrid / Barcelona

El Consell General de Dentistes denuncia una clínica per usar Botox al voltant dels llavis

La toxina botulínica, més coneguda per les marques Botox o Vistabel, paralitza parts de la musculatura, de manera que fa desaparèixer algunes arrugues. Aquesta substància està autoritzada en determinats tractaments terapèutics, però en medicina estètica només està permès aplicar-la a les arrugues de l'entrecella. Els odontòlegs han denunciat que és perillós aplicar-la al contorn de la boca, ja que pot arribar a ser mortal, i han denunciat la Clínica Planas per anunciar l'ús del Botox per corregir l'anomenat "somriure gingival". L'Agència Espanyola del Medicament ja havia alertat el 2007 als especialistes que no es podia aplicar el Botox en aquesta zona de la cara.

Actualitzat
El Consell General de Dentistes ha denunciat la Clínica Planas per publicitar l'ús de la toxina botulínica, més coneguda per les marques Botox o Vistabel, per corregir l'anomenat "somriure gingival", una oferta que és "il·legal" perquè la toxina no està indicada per tractar aquest problema, segons adverteix l'organització col·legial.

En la seva publicitat, la Clínica Planas promet que, mitjançant la injecció de petites quantitats de Botox, s'aconsegueix un somriure "natural i equilibrat". Segons ha explicat el president del Consell de Dentistes, Alfonso Villa, "utilitzar la toxina botulínica al llavi superior, a més de ser una cosa il·lícita, és perillós", i ha esgrimit que el seu mal ús pot fins i tot arribar a ser mortal.

Per aquest motiu, els odontòlegs han denunciat la clínica a la Comunitat de Madrid i a Catalunya, on el centre té el seu àmbit d'actuació, per promoure aquesta "mala passada mèdica". A més, els dentistes han traslladat la seva acusació a l'Agència Espanyola del Medicament i a la Direcció General de Farmàcia perquè "adoptin les mesures que corresponguin".

L'Agència Europea de Medicaments ha detectat en els últims anys, i arran de l'aplicació de Botox, casos greus de pneumònia, debilitat muscular i disfàgia, que és la dificultat per empassar els aliments.

La Clínica Planas respon a les acusacions dels dentistes

La Clínica Planas considera que les acusacions del Consell General de Dentistes s'han realitzat "sense base mèdica, científica ni legal" i anuncia que, en el cas que la denúncia es presentés, encara que no han rebut res, no tindrien cap problema "a afrontar-la".

Respecte al suposat ús del Botox per corregir el somriure, el responsable del tractament, el doctor Rafael Serena, no parla de Botox sinó de "Vistabel, un producte basat en la toxina botulínica, específic per a tractaments estètics".
 
Serena assegura que l'aplicació de Vistabel en els músculs facials "no està prohibit ni és il·legal" i sustenta la seva tesi al·legant que aquesta tècnica "està publicada en infinitat de revistes mèdiques", a més de "comptar amb l'aprovació de la comunitat científica internacional".
Anar al contingut