Un grup de ciutadans cremen pneumàtics a Abidjan per impedir que avancin les forces lleials al president. (Foto: EFE)
Les forces rebels ja controlen la major part de la Costa d'Ivori. (Foto: EFE)
Yamoussoukro

El conflicte civil a la Costa d'Ivori ha provocat almenys 800 morts i més d'un milió de persones que fugen del país

El conflicte civil a la Costa d'Ivori ha entrat a una fase decisiva. Els enfrontaments entre les forces del president electe, Alassane Ouattara, i el sortint, Laurent Gbagbo, que es resisteix a abandonar el poder, se centren a la capital financera, i la caiguda de Gbagbo podria ser qüestió d'hores. La violència s'ha convertit, aquesta setmana, en un bany de sang. Han mort almenys 800 persones en les últimes hores i han fugit del país més d'un milió. Abidjan s'ha convertit en escenari clau, ja que es creu que hi està atrinxerat Gbagbo.

Actualitzat
La comunitat internacional ha llançat un ultimàtum perquè l'encara president de la Costa d'Ivori, Laurent Gbagbo, abandoni el poder i el cedeixi a Alassane Ouattara, guanyador de les últimes eleccions. Les pressions, liderades per França i l'ONU, coincideixen amb l'enduriment dels combats a Abidjan, la ciutat on els partidaris del president electe creuen que s'amaga Gbagbo.

El president sortint es nega a abandonar el poder malgrat la pressió internacional i l'avanç imparable de les tropes del president electe, Alassane Ouattara, que controla pràcticament el 80% del país i també una bona part d'Abidjan. El futur de Gbagbo, per tant, sembla qüestió d'hores.

Un balanç de centenars de morts

Des que va esclatar la violència, al novembre, arran de les eleccions presidencials, hi ha hagut centenars de morts, la majoria civils, víctimes del foc creuat i les atrocitats d'un i altre bàndol. Només aquesta setmana, 800 persones han mort a l'oest del país, a la ciutat de Duékoué, escenari de greus combats entre partidaris i detractors de Gbagbo.

Fonts de la Creu Roja sobre el terreny denuncien una escalada de la brutalitat alarmant. No és clar qui hi ha al darrere de la matança. Les forces d'Ouattara tenen el control de la ciutat des de dimarts, però Gbagbo vol lluitar fins al final. És el missatge que no es cansen de repetir a la televisió oficial, des d'on els militars que encara li són fidels fan crides a la mobilització de tropes.

Tot això, mentre continua l'èxode de civils. Més d'un milió de persones han fugit del país, la majoria fins a la veïna Libèria. França, l'antiga potència colonial, ja ha traslladat més d'un miler dels seus ciutadans i altres estrangers a una base militar als afores d'Abidjan.
Anar al contingut