País Basc

El "complex Biscaia" d'ETA preparava aquest estiu un atemptat de grans dimensions al País Basc

Fonts de la lluita antiterrorista han revelat que el "complex Biscaia" d'ETA, desmantellat aquest dimarts i que ha portat a la detenció de nou persones, entre ells el cap, Arkaitz Goikoetxea, preparava un atemptat de grans dimensions aquest estiu al País Basc. Mentrestant, els agents de la Guàrdia Civil busquen un veí de Guetxo que podria formar part del "complex Biscaia"com a membre legal d'ETA, és a dir, no fitxat per la policia. El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat, per la seva part, que amb aquesta operació s'han evitat nous atemptats.

Actualitzat

Els nou membres del "complex Biscaia" d'ETA preveien un atemptat de grans dimensions al País Basc, segons fonts de la lluita antiterrorista, tot i que en els escorcolls els agents van decomissar a Arkaitz Goikoetxea cinc mapes de ciutats andaluses, de la Costa del Sol i de Portugal. Un atemptat que s'allunyaria, així, dels petits artefactes explosius que van esclatar diumenge a Cantàbria.

En relació amb l'operatiu, la Guàrdia Civil busca un home de Guetxo que podria formar part del "complex Biscaia" com a membre legal de la banda terrorista. I és que no es va poder arrestar perquè quan aquest dimarts es va detenir el nucli del complex, no es trobava a casa seva.

Per la seva part, el ministre Rubalcaba ha tornat a parlar de l'operació que ha permès la desarticulació del complex més "actiu i dinàmic" d'ETA i responsable de la majoria d'accions de l'organització des del trencament de la treva. Una operació, ha dit, que també ha permès evitar nous atacs. El titular d'Interior ha tornat a destacar la feina dels cossos de seguretat, que "no descansen", ha dit, i ha decomissat nombrosa informació. Precisament, els agents han escorcollat dos pisos més en les últimes hores. Tot i aquest bon balanç, Rubalcaba ha assegurat que cal analitzar tota la informació recollida i fins als pròxims dies no es podrà saber l'abast de l'operatiu.

Alfredo Pérez Rubalcaba ja va explicar aquest dimarts que l'estructura desarticulada ara diferent dels clàssics comandos de la banda i d'aquí que no se l'anomeni "comando". La novetat és l'estructura. A dalt, un membre alliberat –a sou de l'organització- que coordina un grup de membres legals, és a dir, no fitxats per la policia.

Mentrestant, set dels nou arrestats en l'operació ja han estat traslladats a Madrid a l'espera de passar a disposició judicial.

Anar al contingut