Recol·lecció en un camp de blat (Public Domain Pictures)
Recol·lecció en un camp de blat (Public Domain Pictures)

El canvi climàtic augmentarà les pèrdues provocades pels insectes en els conreus

Les pèrdues de rendiment estarien entre el 10 i el 25% per cada grau d'augment

Xavier DuranActualitzat

El canvi climàtic augmentarà les pèrdues que els insectes provoquen en els conreus arreu del món, i això pot tenir greus conseqüències per a l'accés de gran part de la població al productes agrícoles. Són les conclusions d'un estudi publicat aquest divendres a la revista Science.

Els investigadors, encapçalats per Curtis A. Deutsch, de la Universitat de Washington, assenyalen que les temperatures més elevades faran créixer les poblacions d'insectes que, a més, consumiran més aliment. El resultat serà un augment de les pèrdues en el rendiment dels conreus estudiats: blat, blat de moro i arròs. Els científics estimen que les pèrdues augmentaran entre un 10 i un 25% per cada grau que pugi la temperatura mitjana.

L'acord de París contra el canvi climàtic pretén evitar que aquest augment sigui de més de dos graus, que suposarien una davallada en el rendiment agrícola d'entre el 20 i 50%. Però si no es controlen les emissions de gasos d'hivernacle l'augment podria ser superior. En tot cas, els patrons de pluja o altres fenòmens poden influir en les pèrdues de rendiment.

El ritme metabòlic dels insectes i, per tant, la seva necessitat d'aliment augmenta amb la temperatura. Però això varia segons les estacions, la latitud i les diverses espècies. Per obtenir una imatge global els investigadors van elaborar un model a partir de dades de 38 espècies de diversos llocs del món.

Segons l'estudi, les pèrdues més elevades es produirien a les regions temperades de l'hemisferi nord. A les regions tropicals l'augment del metabolisme seria compensat per un menor creixement de les poblacions d'insectes.

Però els insectes no afecten els conreus només pel que consumeixen, sinó també perquè transporten patògens. Per tant, l'impacte podria ser encara superior al que preveu l'article. 

Actualment, una de cada nou persones pateix fam crònica, i els problemes de desnutrició estan augmentant. Els autors fan un pronòstic gens encoratjador sobre els efectes deguts al canvi climàtic:

"Els consumidors pobres i les plantacions domèstiques, que signifiquen una part important dels 800 milions de persones que pateixen fam crònica, seran els que patiran més."

Per això demanen més estudis sobre els efectes del canvi climàtic en el rendiment dels conreus i més control de les plagues. Tot això per evitar que aquestes pèrdues redueixin de manera important els subministraments dels productes agrícoles i provoquin un gran increment dels preus.

 

ARXIVAT A:
CiènciaCrisi climàticaAlimentació
Anar al contingut