Barcelona

El Banc Mundial demana als polítics més consciència i menys interessos per lluitar contra el canvi climàtic

Què passaria si la temperatura del planeta puja 3 o 4 graus? Els científics no saben predir-ho exactament, una dada amb què els experts volen subratllar el caràcter d'urgència de les decisions per frenar el canvi climàtic que els líders mundials no acaben de prendre. L'enviat especial del Banc Mundial pel canvi climàtic alerta en una entrevista a TV3 de la falta de consciència global i de responsabilitat dels principals mandataris, entre els quals predomina una mirada només parcial i interessada, diu, del problema.

Actualitzat
Els efectes del canvi climàtic en l'economia mundial creixen. Per això, el Banc Mundial va nomenar l'any passat Andrew Steer com a enviat especial per a aquesta qüestió. Des de l'aparador internacional de la Fira Carbonexpo, celebrada fins a aquest dissabte a Barcelona, el que va ser director del banc en països com el Vietnam o Indonèsia ha aprofitat per demanar que el món adopti mesures més urgents per aturar l'escalfament del planeta.

Steer denuncia que és molt frustrant assistir a les negociacions sobre el clima i sentir com les delegacions assistents es neguen a assumir cap risc per arribar a un acord. "S'entén que tothom defensi els seus interessos nacionals -diu- però cal superar-los i pensar en un objectiu global."

Crítiques des del mateix bàndol

Les ONGs ambientalistes acusen el Banc Mundial d'haver invertit en molts projectes relacionats amb energies fòssils. També han criticat el mercat dels drets d'emissions de CO2 perquè no arribarà a temps per aturar l'escalfament de la Terra.

El Banc Mundial considera que aquest no és el paper principal d'aquest mercat, una fira on es troben compradors i venedors dels drets d'emetre gasos d'efecte d'hivernacle a l'atmosfera.

Indústries de sectors com l'elèctric, per exemple, que emeten més CO2 del que tenen assignat, hi troben projectes de països en desenvolupament en què invertir. L'estalvi de CO2 que assoleixin se'l poden restar del que han embrutat, i així compensen les emissions.

"Si algú ha de retallar les emissions a la seva indústria o al seu país, això li pot sortir molt car i pot afectar les inversions o els llocs de treball. Aprofitant el mercat del carboni es poden reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle de manera més barata.

L'enviat especial pel canvi climàtic del Banc Mundial el considera una gran idea perquè redueix el preu que costa resoldre el problema i, per tant, les reticències de les empreses a buscar-hi solucions. D'aquesta forma, a més, els polítics estan més disposats a prendre decisions difícils. Sovint, assegura, l'estalvi arriba al 50%.

En l'última Cimera sobre el Canvi Climàtic, a Cancún, les Nacions Unides van decidir que el Banc Mundial supervisaria temporalment el Fons d'Inversió del Clima per als països pobres. Però molts d'aquests països desconfien de la institució i han demanat que aquests diners els controli un organisme presidit pel mateix Tercer Món.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut