Voluntaris portant a terme la dissecció de les bosses d'escombraries (ACN)
Voluntaris portant a terme la dissecció de les bosses d'escombraries (ACN)
Barcelona

El 98% dels residus dels contenidors de rebuig poden ser reutilitzats o reciclats

És la principal conclusió de l'acció "Autòpsia al contenidor de rebuig", una iniciativa basada en la dissecció i anàlisi de les bosses d'escombraries per denunciar l'excés de residus

RedaccióActualitzat

L'Associació d'Ecologistes de Catalunya ha constatat que la gent podria reciclar molt més a partir de la conclusió final de la iniciativa "Autòpsia al contenidor de rebuig". Es tracta d'una acció que aquest dijous entitats ecologistes, socials i ajuntaments que donen suport a l'Estratègia Catalana Residu Zero han portat a terme conjuntament.

A partir d'aquesta acció, basada en la dissecció i anàlisi en profunditat de les bosses d'escombraries que els ciutadans llencen al contenidor de rebuig, les entitats volien conèixer si es recicla i al mateix temps posar en evidència l'excés de residus que es generen.

Amb els resultats, han comprovat que gairebé tot el que hi havia als contenidors d'escombraries podia anar als de reciclatge. Mercè Girona, d'Ecologistes de Catalunya, ha explicat que és aquesta és la imatge que l'acció vol donar.

"El 98% de tot el que estem llençant al contenidor de les escombraries es podria reciclar o reutilitzar. Aquesta és la gran foto que hem de treure d'aquesta acció."

La iniciativa s'ha portat a terme a sis municipis d'arreu de Catalunya: Barcelona, Badia del Vallès, Girona, Sabadell, les Borges Blanques i Celrà. En total, s'han analitzat una quinzena de bosses d'escombraries.

Segons els organitzadors, l'acció ha servit per demostrar que la major part dels materials que van a parar als contenidors de rebuig poden ser recuperats i reutilitzats.

A més a més, segons les entitats i consistoris participants, les xifres obtingudes demostren que les polítiques de recollida i gestió dels residus actuals són ineficaces ja que no eviten que productes o materials reciclables vagin a parar a abocadors o incineradores.

Al mateix temps han denunciat que l'excés de residus genera un impacte perjudicial per al medi ambient i un malbaratament de recursos econòmics. Per això, des de l'Associació d'Ecologies de Catalunya es demana al govern un canvi de model en la gestió dels residus.

Anar al contingut