Barcelona

Dormir malament pot afavorir l'Alzheimer

Els investigadors han descobert que la qualitat del son i el risc de desenvolupar la malaltia estan relacionats

Actualitzat

Els trastorns del son incrementen el risc de tenir Alzheimer. Ho demostra un estudi de la Universitat de Nova York que es presenta durant el Congrés anual de la Societat Espanyola del Son a Barcelona que comença aquest dijous i acaba dissabte.

El treball relaciona l'aparició de la malaltia amb l'impediment d'eliminar una proteïna que destrueix les cèl·lules del cervell.

El neuròleg Àlex Iranzo ho explica així:

"L'amiloide és una proteïna que tots tenim però en els pacients amb Alzheimer es desconfigura, s'acumula a la cèl·lula i la mata. Si una persona té molt insomni fa que aquesta proteïna no pugi ser eliminada, s'acumuli al cervell i ajudi a patir la malaltia d'Alzheimer."

Notícia relacionada: Les plantes expliquen com desfer-se de proteïnes que poden provocar Alzheimer

És per això que les investigacions comencen a relacionar les apnees i l'Alzheimer. Perquè, precisament, les apnees fan que no es pugui eliminar correctament la proteïna amiloide i s'acumuli.

A Catalunya, més de 80.000 persones dormen amb una mascareta com a tractament per eliminar les apnees, que provoquen molt mala qualitat de vida.

 


Els especialistes estan veient que les apnees afecten molta més gent de la que es pensaven. Un de cada quatre adults en té, i la proporció augmenta amb l'edat. És un fenomen que va molt lligat a l'increment del sobrepès i l'obesitat.

Hipertensió, insuficiència cardíaca, diabetis, ictus... són malalties que se sap que estan relacionades amb les apnees, però se sap poc quina en seria la causa i quina la conseqüència.

Notícia relacionada: Proves del son a casa per controlar les apnees, més còmodes i més precises

Gabriel Sampol és coordinador de la Unitat del Son de Vall d'Hebron i copresident del Congrés de la Societat Espanyola del Son:

"Estem en una fase encara de definir quin és el paper de les apnees de la son en la història d'aquestes malalties i si la nostra intervenció pot millorar el pronòstic."

Ricardo Osorio, professor de Psiquiatria a la Universitat de Nova York:

"En teoria, si les alteracions del son, com l'apnea obstructiva, són també un factor de risc, tractar bé el son podria tenir un efecte beneficiós i fer que la malaltia de l'Alzheimer no comenci als 75 anys sinó fins i tot més tard, als 77 o als 80."

Però fer apnees no equival a tenir segur Alzheimer. Són un factor de risc més, juntament amb la genètica o l'estil de vida.

Metges de la UB també han demostrat que l'aparició de Parkinson es relaciona amb un trastorn de la conducta durant la fase REM del son. A partir de l'estudi, que ha durat deu anys, ara es buscarà una cura per tractar la població afectada i evitar l'aparició de la malaltia.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut