Donald Trump: el món un any després

Actualitzat

Donald Trump va entrar a la Casa Blanca contra pronòstic. Va connectar amb una societat desencantada gràcies a un discurs desacomplexat en la forma, i també en el fons. La gran promesa era "Amèrica first" (primer, Amèrica) i va captivar molts votants. Però què se n'ha fet de les promeses que havien de fer realitat l'"America first"?

Trump va prometre una gran inversió en infraestructures per modernitzar la xarxa de transport al país i, sobretot, crear milers de llocs de treball.

En molts comtats deprimits del país la proposta era irrebutjable, però al cap d'un any el més calent és a l'aigüera. En canvi, Trump sí que ha satisfet els nord-americans que veien amenaçada, en part, la pròpia identitat del país, protegida en certa manera a la segona esmena de la Constitució: aquella que defensa poder portar armes. Va nomenar un jutge al Tribunal Suprem que assegura els valors més conservadors del país.

I també ha complert en defenestrar l'acord nuclear d'Obama amb l'Iran. Se n'ha retirat. Ha negat el canvi climàtic desmarcant-se de l'Acord de París. En canvi la vehemència contra l'OTAN per la despesa que li suposava als Estats Units s'ha modulat fins al punt de fer-se enrere de marxar-ne. Un comportament molt similar amb la relació amb la Xina, a qui ara considera un aliat i ja no el troba un país que fa trampes en el comerç.

El Trump candidat prometia sense les cotilles del Trump president. I ara, un cop en aquest despatx, veu com grans promeses que li van fer guanyar milions de vots estan en suspens: Encara no ha trobat la manera de derogar l'Obamacare, tampoc s'ha posat a negociar com pot aixecar el mur amb Mèxic i la gran promesa de vetar l'entrada de musulmans al país topa sistemàticament amb l'oposició de la justícia.

Els reportatges de Xesco Reverter

Virgínia Occidental és l'estat dels EUA on més popular és Donald Trump. Després d'anys de crisi i desànim, l'entrada del magnat a la Casa Blanca ha reactivat la indústira del carbó i els miners tornen a tenir feina. Trump escandalitza molta gent, però també entusiasma molts nord-americans.

Aquest és el segon estat que més ha crescut aquest 2017, quan fins ara era dels últims. I és clar, si arreu del país la popularitat de Trump està sota mínims, un 37% (la xifra més baixa de qualsevol president el seu primer any de mandat), a Virgínia Occidental un 60% de la població dóna suport a la seva gestió.

L'anàlisi de Geni Lozano

Geni Lozano, corresponsal de Catalunya Ràdio a Wahsington, parla amb David Cay Johnston, premi Pulitzer de Periodisme, i Clarence Lusane, cap de Ciències Polítiques de la Universitat de Washington, sobre el primer any de Trump:

 

ARXIVAT A:
Corea del NordMigracions
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut