Barcelona

"Dona" i "dóna" o "molt" i "mòlt" s'escriuran igual: de 150 accents diacrítics en català a 14

L'IEC reforma les normes ortogràfiques i elimina la major part dels accents diacrítics. Ha encès el debat a les xarxes

RedaccióActualitzat

"Dona" i "dóna" es podran escriure igual. Sense cap accent. Com "molt" i "mòlt", del verb moldre (cafè mòlt). Així ho ha decidit l'Institut d'Estudis Catalans, la màxima autoritat de la nostra llengua, que ha donat llum verda a la "Gramàtica de la llengua catalana", la primera gramàtica de l'IEC amb caràcter normatiu. Tot i això, s'haurà de ratificar en la reunió del ple de l'Institut del 17 de novembre, abans que es comenci a comercialitzar a principis del 2017.

Entre els canvis més significatius que es proposen en l'"Ortografia de la llengua catalana", hi ha:

-La reducció de la llista de mots amb accent diacrític. Dels 150 casos, només en mantindran l'accent 14: bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, són/son, té/te, ús/us, vós/vos. S'escriuran sense accent diacrític els compostos i derivats, com adeu-siau, marededeu, rodamon o a contrapel.

-També passen a portar guionet alguns mots compostos prefixats entre el prefix i un sintagma. Així, "exdirectora general" passa a ser "ex-directora general", tot i que "exdirectora" s'escriu junt. En els conjunts formats per un substantiu o un adjectiu precedits de l'adverbi "no", s'escriu un guionet únicament en els casos lexicalitzats. S'escriuen aglutinats i sense guionet un "sensepapers", a "matadegolla" i "clocpiu", i aglutinats i amb guionet "déu-n'hi-do" i "déu-n'hi-doret".

-Els mots que porten "r" passaran a portar doble "r" quan el so apareix entre vocals precedit d'un prefix o d'un radical, com "arítmia", que serà "arrítmia", per exemple. 

-Accentuació de les formes baleàriques de la primera persona del present d'indicatiu d'alguns verbs de la primera conjugació. Les dels verbs acabats en –enar i –esar amb accent greu (è), com anomèn, esmèn, o remèn; les dels verbs acabats en –essar amb accent agut (é), com confés, exprés, o ingrés; i les dels verbs acabats en –osar i –ossar amb accent greu (ò), comdispòs, impòs, destròs.

-Supressió de la dièresi en els derivats cultes acabats en "-al", com fluidal, laical, helicoidal o trapezoidal.

-A banda d'aquests canvis, s'han incorporat entrades noves, com aiatol·là, blog o cànnabis, i s'han modificat gràficament mots com nietzschià, que esdevé nietzscheà, o sèquia que passa a ser séquia. També s'han resolt alguns dubtes en relació amb antropònims i topònims (Dèbora, Raül, Rubèn; el Figueró, Montgrony, Binibèquer) i en relació amb alguns neologismes i manlleus freqüents de grafia vacil·lant que encara no recull el DIEC. És el cas de lèxic patrimonial com cotó-en-pèl o menysestimar; manlleus com fitnes, gòspel, gruyère, off the record; i compostos i derivats com antisistema, contrarellotge i sensesostre.

Ara s'obre un període de comentaris per part dels membres de l'Institut. Un cop ratificada, l'aplicació es farà al llarg d'un període de cinc anys. Segons l'IEC, entre les raons fonamentals per elaborar una nova ortografia, hi ha la dispersió de materials que conformen la normativa vigent. Una decisió que busca relaxar les normes ortogràfiques.

El cap d'Assessorament Lingüístic de la CCMA, Ernest Rusinés, ha valorat positivament els canvis: 

"La normativa que tenim ara és dels anys 30. Benvinguts els canvis. Canvis fets, en el cas de l'ortografia, per simplificar, reduir excepcions i, en el cas de la gramàtica, per acostar la codificació a la realitat. Segurament, els mestres a les escoles dediquen molt temps i esforç a aprendre uns accents que tenen una utilitat relativa, i aquest temps el poden dedicar a aprendre a redactar bé."

La mesura encén les xarxes

Però la realitat és que la mesura ha encès les xarxes socials, on s'han paït malament els canvis, justament on l'ortografia sovint deixa molt a desitjar. Sota #diacrític, s'han succeït els missatges: alguns, de sorpresa, altres, de crítics, tot i que tampoc hi podia faltar la dosi l'humor.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut