València

Detingut l'expresident del PP de València Alfonso Rus per una presumpta trama de corrupció

L'operació policial ha permès la detenció de 24 persones, la majoria del PP, relacionades amb una trama que implicaria diferents institucions i municipis valencians

RedaccióActualitzat

24 persones detingudes al país Valencià després d'una trentena d'escorcolls per una suposada trama de corrució relacionada amb el PP. Entre els detinguts hi ha l'expresident del Partit Popular a la província de València i expresident de la Diputació, Alfonso Rus. La Fiscalia Anticorrupció l'investiga per una presumpta trama de corrupció a l'empresa pública de promoció econòmica Imelsa. La trama implicaria membres del PP de diferents institucions i municipis valencians.

La Guàrdia Civil també ha detingut la secretària del grup municipal del PP a l'Ajuntament de València, María del Carmen García Fuster -persona de confiança de l'exalcaldessa Rita Barberà-, i l'exregidora de Cultura María José Alcón, investigada pel suposat cobrament de comissions el 2005 i el 2006 vinculades amb la Mostra de València. Alcón és l'única detinguda que ja ha passat a disposició judicial i ha quedat en llibertat sota fiança. 

 

Entre els altres detinguts també hi ha l'exdiputat a les Corts Valencianes David Serra, imputat en el "cas Gürtel", en la peça que investiga el suposat finançament irregular del PP valencià; Juan José Medina, exvicepresident de la corporació provincial i exalcalde de Moncada, a la comarca d'Horta Nord; Emilio Llopis, exalcalde d'El Genovès, a la comarca de la Costera; i Máximo Caturla, exvicepresident de la Diputació de València.  

La Guàrdia Civil ha batejat el dispositiu d'aquest dimarts com "operació Taula". Els agents, a més, han escorcollat el Club Esportiu Olímpic de Xàtiva, del qual Rus va ser el president entre el 2006 i el juny de l'any passat. S'investiga si durant el seu mandat en la Diputació Rus va treballar amb empreses de la presumpta trama dirigida des d'Imelsa.

Davant l'envergadura d'aquesta operació policial, el Comitè Nacional de Drets i Garanties del PP, a instàncies del PP de la Comunitat Valenciana, ha decidit suspendre de militància els detinguts del partit en aquesta operació policial. Els populars valencians afirmen en un comunicat que el seu partit serà "contundent davant qualsevol indici de corrupció, sense que això perjudiqui el dret de presumpció d'innocència de totes les persones investigades".

Sorprès comptant bitllets

El "cas Imelsa" va arrencar amb la detenció del gerent d'aquesta empresa, Marcos Benavent, que, presumptament cobrava a empreses pantalla per treballs que no es feien. Els fets van ser denunciats per Esquerra Unida del País Valencià el 2014. Arran de la investigació van sortir a la llum converses telefòniques d'Alfonso Rus comptant bitllets de presumptes comissions durant els anys 2005 i 2006, fet pel qual el PP el va suspendre de militància.

Fa uns nou mesos, Alfonso Rus va deixar el càrrec de president de la Diputació de València per motius personals, va dir. Rus va prendre aquesta decisió una setmana després de ser suspès de militància en el PP per la seva presumpta implicació en el "cas Imelsa", pel qual s'investiga la desviació de fons de la Diputació de València. Rus va negar les acusacions dient que tot plegat es tractava d'un complot contra ell.

Oltra diu que la corrupció inhabilita el PP per governar Espanya

Una de les primeres reaccions a aquesta operació policial ha estat la de la vicepresidenta del govern valencià, Mònica Oltra, que ha dit que no només es tracta de "presumpte finançament il·legal del PP a la ciutat de València i a l'ajuntament valencià, sinó d'una xarxa internacional de blanqueig de capitals". "Estem parlant d'organitzacions criminals que presumptament saquejaven les arques públiques per finançar el PP", ha assenyalat Oltra.

La dirigent de Compromís ha carregat contra l'actuació del PP al País Valencià: "Cada cop més, aquestes sigles estan inhabilitades per governar cap institució i menys per governar Espanya. És un partit podrit. El senyor Rajoy ha mirat a un altre cantó mentre es beneficiava d'aquesta corrupció que els perpetuava en el poder." Mònica Oltra ha assegurat que "la indignació és total" i ha explicat que "cada dia sabem que el saqueig no té límits i que la indecència i la corrupció s'havien instal·lat com una taca d'oli que ho empastifava i ho podria tot on el PP governava".

El president de la Generalitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, ha dit que "avui és un dia trist" que "demostra que durant molt temps el PP va aixoplugar la corrupció". Puig ha indicat que "no es tracta tant d'un problema d'una persona o d'una altra", sinó que és una corrupció "sistèmica" que ha funcionat "desgraciadament en aquest país contra l'interès general dels valencians".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut