Nasser Zafzafi, el líder de la revolta a Al Hoceima, detingut aquest dilluns, a la vaga general del 18 de maig (Reuters)
Nasser Zafzafi, el líder de la revolta a Al-Hoceima detingut aquest dilluns, a la vaga general del 18 de maig (Reuters)
Al Hoceima

Detenen el líder de la revolta social al Rif contra el govern del Marroc

Nasser Zafzafi va enfrontar-se divendres a un imam d'Al-Hoceima durant el sermó a la mesquita, en unes protestes que van començar fa mesos amb la mort d'un venedor de peix

Josep Maria CampsActualitzat

La ciutat del nord del Marroc Al-Hoceima -en castellà Alhucemas-, està en plena revolta des que divendres, 26 de maig, Nasser Zafzafi, líder del Hirak Chaabi -Moviment Popular Rifeny-, va interrompre l'imam de la mesquita Mohamed V en ple sermó.

La policia va intentar detenir-lo a la mesquita mateix, però Zafzafi va fugir protegit pels seus seguidors i es va refugiar a casa seva, al terrat. Allà, una multitud va enfrontar-se a la policia per evitar que el detinguessin i va aconseguir escapar-se. L'escena va ser molt difosa per les xarxes socials:

Zafzafi ha estat en recerca i captura des de llavors. Segons ha informat el govern marroquí sense donar cap mena de detall, l'han detingut aquest mateix dilluns i l'han portat a Casablanca. A Zafzafi se'l buscava acusat d'"obstaculitzar la llibertat de culte" i d'"amenaça a la seguretat nacional".

Testimonis presencials han explicat que l'imam de la mesquita d'Al-Hoceima va aprofitar el sermó de divendres per criticar les protestes d'Hirak Chaabi, qualificant-les de "fitna" -"cisme"- entre els musulmans.

Llavors va ser quan Zafzafi, que era entre els fidels, va aixecar-se i va replicar-li que "fitna" és el que fa l'estat marroquí amb el Rif, menystenint-lo i marginant-lo. La interrupció es va convertir en un discurs politicoreligiós que es va acabar quan policies de paisà van intentar detenir-lo.

 

 

Manifestacions i detencions tot el cap de setmana

Aquest incident ha acabat d'encendre els ànims de la gent d'Al-Hoceima que fa mesos que està en plena revolta: aquest cap de setmana hi ha hagut manifestació diària a la ciutat, i la policia ha detingut almenys una vintena d'activistes de Hirak Chaabi, acusats, entre altres delictes, d'"insultar els símbols de la nació".

Les protestes s'han estès per altres ciutats del Marroc, algunes, lluny de la zona del Rif, la seu de la revolta: a Imzuren, a 18 quilòmetres d'Al-Hoceima, a Nador i a Tànger, però també a Casablanca i a la mateixa capital, Rabat, hi ha hagut manifestacions de centenars de persones a cadascuna.

 

 

Vaga general el 18 de maig

El que reclamen els revoltats d'Al-Hoceima i voltants són millores econòmiques, socials i culturals, sobretot en sanitat i educació. Consideren que el Rif està històricament marginat i maltractat pel govern de Rabat, mentre aquest acusa els revoltats de separatistes i d'actuar d'acord amb els interessos -i amb finançament- de forces estrangeres hostils al Marroc, per exemple, grups d'immigrants del Rif a Holanda, o la mateixa Algèria.

Les últimes setmanes la resposta dels activistes ha estat convocar una vaga general, que es va fer el dia 18 de maig. El govern, per la seva banda, va enviar un gran desplegament policial i militar que ha convertit Al-Hoceima en una ciutat ocupada. Després d'aquell dia el conflicte no s'ha apaivagat, ben al contrari: augmenta en bel·ligerància.

Orígen: una mort horrible

Aquesta onada de protestes va començar a l'octubre, quan Mohsen Fikri, un jove que es dedicava a vendre peix, va morir aixafat pel mecanisme d'un camió d'escombraries. S'hi havia ficat intentant recuperar la mitja tona de peix que hi havia llençat la policia, que abans li havia confiscat al·legant que no la podia vendre. Aquest moment es va gravar i difondre a les xarxes socials:

Aquesta mort va revifar el malestar que es viu crònicament a la regió del Rif. És en les protestes que van seguir, que Nasser Zafzafi, un modest botiguer que es dedica a la reparació d'ordinadors i de mòbils, s'ha convertit en el líder que ha aconseguit articular un moviment de protesta organitzat, el Hirak Chaabi.

Des de llavors han sovintejat les manifestacions i les protestes, que Zafzafi s'ha esforçat que fossin pacífiques. El seu activisme i el dels seus seguidors ha estat també virtual, a les xarxes socials, sobretot a Facebook, on les forces policials també els han perseguit. En el judici, fet arran de la mort de Mohsen Fikri s'han condemnat almenys set persones que van ser trobades culpables, però els revoltats ho han considerat insuficient.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut