Dues persones es reflecteixen en el vidre d'un cotxe fúnebre
Hi ha hagut cotxes de difunts perduts o cambres mortuòries sense refrigeració
Alforja

Despropòsit funerari: sales de vetlles tancades o sense refrigeració

Una de les noves funeràries acusa de sabotatge les empreses que dominen el sector i denuncia diversos despropòsits a les comarques de Tarragona

RedaccióActualitzat

Despropòsit en la gestió funerària a la Demarcació de Tarragona. Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, hi ha hagut cotxes de difunts perduts o cambres mortuòries sense refrigeració. Una de les noves funeràries que intenta introduir-se en el sector denuncia competència deslleial i acusa de sabotatge les empreses que dominen el sector. Ara, elevarà una queixa a l'Autoritat Catalana de la Competència.

El primer cas va passar el mes de març a Alforja, al Baix Camp. L'empresa Funeconca traslladava una difunta al tanatori municipal prèviament contractat. En arribar es van trobar amb la instal·lació tancada i la negativa a acollir el cadàver. De manera que el cotxe fúnebre va estar una bona estona passejant pel poble sense lloc on dipositar la difunta. Ni l'empresa que gestiona el tanatori ni l'ajuntament els van donar explicacions, segons ha explicat Joan Musté, un dels responsables de Funeconca:

"Arribem al tanatori d'Alforja, on ens neguen l'obertura de la sala i ens trobem amb el cotxe aparcat a la plaça d'Alforja amb el cos dins i mirant de solucionar un problema a través del mòbil. No hi havia cap més solució".

L'alcalde d'Alforja, Juanjo Garcia, ha assegurat que no van poder fer res per pacificar la situació entre l'empresa que gestiona el tanatori i Funeconca.

"Vam intentar posar seny a la situació perquè així arribés a bon port, però l'ajuntament no va poder fer-hi res perquè va donar una concessió en aquesta empresa a 25 anys. L'empresa va fer dues sales de vetlla i la gestió la porta únicament i exclusivament Pedrola".

Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, l'altre cas ha passat a Cornudella de Montsant, al Priorat, on l'empresa Funeconca lloga la sala de vetlla, però es troben que no hi ha refrigeració i el cadàver se'n ressent. Joan Musté es queixa en aquest cas que en només un any de vida han topat de ple amb un sector hermètic.

"Sabíem el món en què entràvem perquè és un món una mica de monopolis. La nostra filosofia d'empresa era abaratir els costos d'avui en dia".

Fa més de 20 anys que va entrar en vigor la llei per acabar amb el monopoli del mercat funerari, però les noves empreses denuncien que no s'està defensant la lliure competència.

♦ El preu de morir-se a Catalunya: radiografia d'un sector liberalitzat ♦ 

Funeconca buscarà el suport de l'Autoritat Catalana de la Competència, però, per evitar sorpreses, de moment ha desistit d'ofertar més serveis en pobles com l'Alforja o Cornudella de Monstant.

♦ Paga 5.000 euros més perquè el geriàtric li imposa una funerària ♦

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut