Manifestants i forces de seguretat, cara a cara (Reuters)
Manifestants i forces de seguretat, cara a cara (Reuters)
Rif

Desenes de ferits i detinguts en enfrontaments de manifestants amb la policia al Rif

Un dels ferits està en coma després de l'actuació contundent de la policia contra els manifestants, que reclamaven l'alliberament d'activistes detinguts que critiquen la corrupció del govern

RedaccióActualitzat

Desenes de ferits, i també de detinguts, arran de la manifestació d'aquest dijous al vespre a Al-Hoceima, a la regió del Rif, al nord del Marroc. La protesta, que havia estat prohibida per les autoritats, ha estat reprimida amb contundència per les forces de seguretat. Els agents, amb l'ús de gasos lacrimògens, van intentar sufocar una mobilització que estava prevista de feia temps. Un dels ferits està en coma, segons han informat fonts locals.

 

 

L'objectiu inicial, que era denunciar la marginalització de la zona, va derivar en la petició de llibertat dels activistes detinguts al maig. Aquesta regió marroquina està militaritzada des del 1958 per una revolta que hi va haver. A diversos indrets del país, com Casablanca o Rabat, també hi ha hagut mobilitzacions en suport de les demandes socials del Rif.

Des de fa mesos hi ha mobilitzacions en aquesta zona del Marroc per reclamar un hospital oncològic i una universitat, entre altres millores socials. Durant les protestes, hi ha hagut més d'un centenar de detencions i 184 activistes són a la presó. 48 dels empresonats estan en vaga de fam indefinida.

 

 

L'origen de les protestes

Les protestes van començar a l'octubre, quan Mohsen Fikri, un jove que es dedicava a vendre peix, va morir aixafat pel mecanisme d'un camió d'escombraries. S'hi havia ficat intentant recuperar la mitja tona de peix que hi havia llençat la policia, que abans li havia confiscat al·legant que no la podia vendre. Les imatges es van difondre per les xarxes socials i van tenir un gran ressò social.

Nasser Zafzafi, un botiguer que es dedica a la reparació d'ordinadors i de mòbils, es va convertir en el líder que va aconseguir articular un moviment de protesta organitzat, el Hirak Chaabi. Zafzafi es va esforçar que les mobilitzacions fossin pacífiques. Fa prop de dos mesos el van detenir després d'enfrontar-se a un imam d'Al-Hoceima durant el sermó a la mesquita, arran de les protestes per la mort de Mohsen Fikri.

Anar al contingut