La nova espècie de llagosta trobada a la plana d'Ancosa
La nova espècie de llagosta trobada a la plana d'Ancosa
Plana d'Ancosa

Descoberta una nova espècie de llagosta a Catalunya

L'insecte nou viu únicament a la plana d'Ancosa, un altiplà rocallós situat entre les comarques de l'Anoia, l'Alt Camp i l'Alt Penedès.

RedaccióActualitzat

Tècnics del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat han descobert una nova espècie d'insecte, un tipus de llagosta que viu únicament a la plana d'Ancosa, un altiplà rocallós calcari situat entre les comarques de l'Anoia, l'Alt Camp i l'Alt Penedès.

La troballa de l'insecte, que han batejat com a llagost-pedra d'Ancosa, "Prionotropis ancosae", l'ha fet el Servei de Fauna i Flora en base a la recerca de dos investigadors, Xaiver Banyer i Francesc Guasch.

 

En perill d'extinció

El nou insecte podria haver-se anat diferenciant de la resta d'individus de la seva espècie originària a causa de l'aïllament de l'altiplà de la plana d'Ancosa. La nova espècie només es localitza en aquesta zona, per la qual cosa aquests insectesnous passen a ser un grup en perill d'extinció.

Els científics van notificar, l'any 2014, la presència a la zona del que es creia que era el llagost-pedra de timoneda ("Prionotropis flexuosa"), del qual només es té constància a la timoneda d'Alfés. Posteriors inspeccions, però, van determinar que es tractava d'una espècie diferent de la que vivia a la timoneda.

La plana d'Ancosa és un espai protegit, i el seu aïllament ha propiciat que, durant milions d'anys, l'espècie de llagost-pedra d'Ancosa s'hagi anat diferenciant de la resta d'espècies d'aquest grup.

En tot el món només hi ha vuit espècies d'aquest gènere d'ortòpters, que se situen a Europa i Àsia. Les seves principals amenaces són la destrucció dels hàbitats, poc valorats, en general, la sobrepastura i les activitats agrícoles intensives.

Anar al contingut