El pati de l'escola Cardenal Newman de Buenos Aires
El pati de l'escola Cardenal Newman de Buenos Aires
Buenos Aires

Denúncies d'abusos sexuals per part de capellans en una escola d'elit argentina

Una vintena d'exalumnes d'una escola d'elit religiosa de Buenos Aires, on va estudiar l'actual president del país, denuncien haver estat víctimes de tocaments per part de sacerdots

Joan BioscaActualitzat

Antics alumnes d'una escola d'elit religiosa de Buenos Aires han denunciat abusos sexuals per part d'alguns capellans que els feien de mestres. Els fets haurien passat fa 40 anys i les víctimes expliquen que no ha estat fàcil denunciar-los perquè l'escola Cardenal Newman és un centre lligat a l'alta societat argentina, amb exalumnes que ara són importants empresaris i polítics, com l'actual president del país, Mauricio Macri.

Per a la vintena d'exalumnes que han denunciat ser víctimes d'aquests abusos per part de sacerdots, com Rufino Varela, no ha estat gens fàcil exposar els fets:

"Va asseure'm al seu llit, va demanar-me primer parlar, em va fer baixar els pantalons, després els calçotets, em va posar cara avall, un coixí al cap, va obrir un armari, jo sempre he pensat que era un cinturó de cuir, i em va magrejar"

Tortures i abusos que també va patir Pedro Ellis, que confessa com s'ho feien venir bé els sacerdots per enganyar-los:

"M'havia cridat per una xerrada d'educació sexuals i, amb l'excusa de comprovar com estava el meu aparell reproductor, em va fer despullar, em va posar cap per avall al seu llit i em va tocar primer les natges"

L'escola Cardenal Newman depèn de la congregació dels Christian Brothers, amb seu principal a Irlanda. Els seus responsables han reconegut els abusos i han demanat perdó a les víctimes. Fins i tot el màxim representant de l'Església catòlica, el papa Francesc, ha trucat les víctimes per posar-se al seu costat.

63 religiosos han estat denunciats aquests darrers anys a l'Argentina per abusos sexuals, vuit dels quals ja han rebut una condemna.

Anar al contingut