Cavalls salvatges al parc nacional Kosciuszko, a Austràlia (EFE / Govern Nova Gal·les del sud)

Denuncien que Austràlia matarà milers de cavalls salvatges disparant-los des d'helicòpters

Les autoritats australianes mantenen que els animals s'han de sacrificar perquè amenacen l'equilibri de l'ecosistema

Redacció / AgènciesActualitzat

Milers de cavalls salvatges s'han de sacrificar per garantir la protecció del medi ambient, segons el govern australià. El que crida l'atenció és el mètode escollit: han contractat franctiradors que els hi disparen des de l'aire, en helicòpters.

El pla, molt polèmic, es va anunciar l'octubre de l'any passat i es va activar dijous passat. També inclou la matança de cérvols, porcs i altres animals salvatges.

La mesura està pensada, segons el govern, per protegir l'ecosistema fràgil del parc nacional Kosciuszko, a uns 350 quilòmetres al sud-oest de Sydney.

Asseguren que tot plegat servirà per mitigar els danys que els cavalls provoquen en els hàbitats de la fauna nativa, amb espècies en perill d'extinció com les granotes "corroboree" o una espècie d'orquídia alpina endèmica.

El Servei Nacional de Parcs ha indicat que, mentre duri la matança de cavalls --també coneguts com a "brumbies"-- la zona es tancarà parcialment. En una publicació al seu portal web, mostren un mapa de les afectacions.

Diuen que serà una operació que s'allargarà durant mig any, "fins al 4 d'octubre, durant la tardor i l'hivern australs."

Aquest programa s'havia aprovat fa dues dècades, però havia quedat congelat. Les xifres són contundents: Des d'ara i fins al 2027, es vol reduir dràsticament el nombre de cavalls salvatges. Es calcula que ara n'hi ha entre 12.000 i 21.000 i es vol que s'estabilitzin a 3.000.

Una mesura "inhumana", segons els animalistes

Els defensors del sacrifici massiu diuen que la mesura és ràpida, eficient, econòmica i que causarà menys dolor als cavalls que altres mètodes.

En canvi, diversos grups de defensa dels animals han organitzat protestes en contra. Argumenten que el mètode escollit és especialment cruel i que es podria haver optat per altres alternatives. 

Més de 400 manifestants es van reunir diumenge passat, a peu i a cavall, per oposar-s'hi. Una de les portaveus, la veterinària Lynne Bodell, ha declarat al diari australià The Courier:

"El tir aeri és una pràctica inhumana. Des d'un helicòpter no pots veure de manera precisa on dispares a un cavall al galop. Alguns s'escaparan, quedaran malferits i tindran una mort horrible".

Els cavalls salvatges --segons fonts del govern-- competeixen per aliments, propaguen llavors invasores, causen erosió al sòl i la ribera dels rius i redueixen la disponibilitat de coberta vegetal. La presència massiva d'aquests animals té un fort impacte en la qualitat de l'aigua i en l'activitat agrícola. 

El govern de Nova Gal·les del Sud ja va fer servir el mètode dels franctiradors amb el mateix propòsit l'any 2000, quan es van matar uns 600 exemplars de cavalls salvatges. A Austràlia també s'ha fet servir la mateixa estratègia per sacrificar camells, burros o búfals.

 

ARXIVAT A:
Maltractament animalAustràlia
Anar al contingut