Ostrava

Denuncien pressions de l'ambaixada espanyola contra l'Aplec Internacional a Txèquia

Els organitzadors, Adifolk, denuncien que l'ambaixada ha intentat impedir un aplec que se celebra a ciutats europees des del 1998

RedaccióActualitzat

Els organitzadors de l'Aplec Internacional denuncien pressions de l'ambaixada espanyola a la República Txeca per evitar que l'esdeveniment es fes a la ciutat d'Ostrava. Aquesta mostra de cultura popular catalana se celebra cada any en una ciutat diferent des del 1988.

La Conselleria d'Exteriors ho qualifica de molt greu. El delegat de la Generalitat a l'Europa central, Adam Casals, enviarà aquest dilluns una carta de protesta a l'ambaixada. Casals ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que un representant del cònsol espanyol va presentar-se a l'ajuntament d'aquesta ciutat txeca exigint que suspenguessin l'acte perquè no volien senyeres i estelades:

"I comença, en paraules de l'alcaldia, a amenaçar-los. No sabem en què han consistit aquestes amenaces però ells ho explicaven així i evidentment estaven profundament indignats. Aparentment al senyor ambaixador el molestaven coses tan 'surrealistes' com la presència massiva de banderes catalanes i estelades a la ciutat d'Ostrava, a la República Txeca."

El president d'Adifolk, Joan Gómez, ha explicat també els fets a Catalunya Informació:

"Sí que hi ha hagut pressions per part de l'ambaixada espanyola. Ja no perquè no es mostrés catalanitat i cultura catalana dins de l'aplec, sinó perquè l'aplec no es fes."

El president d'Adifolk ha assegurat que l'Aplec ha estat possible gràcies a l'ajuntament de la ciutat txeca.

A cada edició, l'Aplec Internacional acostuma a acollir una vintena de grups folklòrics de tot el territori amb uns 500 participants.

L'any que ve se celebrarà a Washington, en el marc de l'Smithsonian Folklife Festival. Serà la primera vegada que sortirà del continent europeu.

L'any 1988, amb l'objectiu d'ensenyar la cultura popular catalana a tot Europa, es va organitzar la primera edició a Amsterdam, amb el nom d'Aplec Internacional de la Sardana. Més tard, va afegir al programa la mostra de grups folklòrics. L'any 2012, coincidint amb el 25è aniversari, va passar a dir-se Aplec Internacional.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut