Detall de la web d'Al-Arabiya
Detall de la web d'Al-Arabiya

D'eliminar l'autonomia a prostrar l'independentisme: la premsa internacional i el 155

El corresponsal del "New York Times" es pregunta si la mesura podria fer reviure el moviment independentista català

Xavier DuranActualitzat

La demanda de Rajoy d'aplicar l'article 155 a Catalunya ha tingut diverses reaccions a la premsa internacional. La cadena nord-americana CNN ha titulat a la seva web: "Crisis de Catalunya: Rajoy insta a treure els líders de la regió i a noves eleccions". 

L'agència Reuters ha destacat que "El govern espanyol es reuneix per imposar normes directes a la Catalunya rebel".

I explica que és el primer cop, des de la restauració de la democràcia, que "el govern central ha invocat el dret consitucional per prendre control de la regió i dirigir-la directament des de Madrid".

Per "The Wall Street Journal", "Espanya es prepara per prendre el govern català i convocar eleccions regionals en sis mesos per sufocar la secessió".

A la seva web, el primer paràgraf de l'article acaba de forma contundent:

"Rajoy demana als legisladors que li atorguin poders sense precedents per fer fora els líders de Catalunya i controlar temporalment la regió des de Madrid, un moviment enèrgic destinat a posar als seus peus el moviment independentista."

Raphael Minder, corresponsal a Madrid de "The New York Times", assenyala en un tuit que amb l'article 155 el paper del Senat i l'eliminació del govern català Espanya entra "en una realitat completament nova":

I en un altre tuit es pregunta si governar Catalunya directament des de Madrid no podria "fer reviure el moviment independentista català enmig d'un sentiment compartit d'humiliació".

El diari britànic "The Guardian", per la seva banda, assenyala que "La crisi de Catalunya esclata després que Mariano Rajoy diu que la gestió directa serà imposada en uns dies".

Per al diari econòmic "Financial Times", el moviment de Rajoy pretén aixafar el moviment independentista.

Per al diari alemany "Suddeutsche Zeitung", "Espanya guanya la lluita de poder".

"Senat i eleccions, les dues etapes del pla Rajoy" és el titular del setmanari francès "Le Nouvel Observateur".

"Politico" explica que "El gabinet espanyol es reuneix per revocar l'autogovern de Catalunya". I l'edició per a Europa assenyala que "Madrid farà fora tot el govern català i convocarà eleccions regionals en sis mesos, entre altres accions".

Per a Maurizo Molinari, director del diari italià "La Stampa", "El desafiament de Rajoy als independentistes no podia ser més aspre".

No hi falten les referències a l'esport. El diari escocès "The National", després d'explicar les mesures aprovades pel govern Rajoy, destaca que el president del Futbol Club Barcelona ha expressat el suport de l'entitat a la democràcia.

El diari israelià "Haaretz" destaca la decisió sense precedents de frenar els poders del Parlament de Catalunya.

I la cadena àrab Al-Arabiya explica que Espanya fa fora el govern de Catalunya i convocarà eleccions. I que utilitzant l'article 155 el govern porta Espanya "a aigües legals inexplorades".

 

 

 

Anar al contingut