La mesura vol evitar que els treballadors que ara cobraran més de salari mínim es vegin perjudicats

Declaració de la renda: el mínim exempt s'apujarà perquè el nou salari mínim no penalitzi

El govern espanyol respon així a la proposta del PP i assegura que sempre ha compassat l'augment de l'SMI amb modificacions en les retencions de l'IRPF

RedaccióActualitzat

El govern espanyol actualitzarà el mínim exempt de fer la declaració de la renda per adaptar-lo a la millora de l'SMI. D'aquesta manera, vol evitar penalitzar molts contribuents que veurien com, a la pràctica, la pujada del salari els acabaria comportant pagar més d'IRPF. Tot i això, encara no ha concretat quin serà el nou topall.

L'executiu de Pedro Sánchez ha respost així a la demanda del president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que aquest dilluns acusava el govern de quedar-se bona part de la pujada del salari mínim via impostos.

El líder dels populars ha reclamat ampliar l'exempció de l'IRPF perquè el 100% de l'increment se'l quedin els treballadors.

Per la seva banda, fonts del Ministeri d'Hisenda han replicat al PP que el govern espanyol sempre ha compassat la pujada de l'SMI amb modificacions a l'IRPF i que aquesta vegada no serà una excepció.
 

Hisenda respon a Feijóo

Segons aquest ministeri, el PP "pot donar lliçons d'abaixar impostos a les rendes altes i als alts patrimonis, però no a les rendes baixes".

A més, des del Departament que dirigeix María Jesús Montero han recordat que, quan el PP governava, un treballador que guanyés 15.876 euros a l'any --quantitat actual de l'SMI per al 2024-- pagava 1.111 euros de retencions d'IRPF, mentre que el 2023 va pagar 325 euros, un 70% menys que amb el PP.

La vicepresidenta primera i actual ministra d'Hisenda del govern espanyol, María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu (ACN)

Les mateixes fonts incideixen que el 2024 aquest mateix contribuent tributarà encara menys quan s'actualitzi la normativa de l'IRPF a la nova pujada de l'SMI.

I és que divendres passat el govern va tancar un acord per fixar l'augment del salari mínim en un 5%. Aquest increment es va pactar finalment només amb el suport dels sindicats, i sense la patronal, que se'n va desmarcar.

L'acord suposa que el sou més baix legal augmenti 54 euros i passi de 1.080 a 1.134 euros mensuals en 14 pagues, una pujada amb efectes retroactius des de l'1 de gener del 2024. 
 

La modificació s'aprovarà en el Consell de Ministres

Hisenda ha explicat que la normativa sobre el canvi en les retencions s'aprovarà al mateix Consell de Ministres en què s'apugi l'SMI, cosa que Treball espera que passi abans que s'acabi el gener i una vegada completats els tràmits preceptius.

Després, caldrà canviar la normativa d'IRPF, probablement als pressupostos generals de l'Estat, que el govern espera tenir en vigor a finals de març o principis d'abril.

 

ARXIVAT A:
Bretxa salarialIRPF
Anar al contingut