El ministre d'Economia, Luis de Guindos, en una imatge d'arxiu (Reuters)
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, en una imatge d'arxiu (Reuters)

De Guindos: la incertesa des de l'1-O "ha pogut costar" uns 1.000 milions

El ministre d'Economia responsabilitza els polítics independentistes d'aquestes suposades pèrdues, mentre espera poder pactar els pressupostos amb el PNB i també aconseguir per Espanya una vicepresidència del BCE

RedaccióActualitzat

El ministre d'Economia del govern espanyol, Luis de Guindos, ha assegurat aquest dilluns que el procés independentista ha causat una frenada en l'economia per valor de 1.000 milions d'euros durant el quart trimestre del 2017.

De Guindos ho ha dit en una entrevista a la cadena SER, i ho ha argumentat assegurant que s'ha produït una frenada d'entre 4 i 5 dècimes en el creixement del PIB de Catalunya d'aquest trimestre, que suma uns 200.000 milions, percentatge que correspondria a aquests 1.000 milions:

"El quart trimestre de l'any passat ja s'ha castigat Catalunya pel tema del plantejament independentista. Nosaltres el que més o menys tenim comprovat és que el creixement econòmic a Catalunya, que era lleugerament per sobre de la mitjana de la resta d'Espanya, s'ha desaccelerat de manera important."

El ministre ho ha definit com a situació d'"enorme inquietud i desconfiança", que, segons ell, "ha pogut costar" 1.000 milions. La responsabilitat d'aquesta situació, segons de Guindos, és únicament i exclusivament atribuïble als partits independentistes, als quals ha reclamat que abandonin "la via unilateral".

Espera que el PNB faciliti els pressupostos

De Guindos també ha relacionat directament la situació política a Catalunya amb el debat pressupostari de tot Espanya. El ministre ha dit que espera que un cop la Generalitat tingui nou govern, el PNB s'avingui a donar llum verda als pressupostos del seu govern.

Segons ha dit, "hi ha vímets per fer el cistell", en referència a pactar els pressupostos, i que el PNB hi estarà disposat. També s'ha mostrat convençut que el 2018 serà un any de "recuperació intensa".

Vicepresidència del BCE per a Espanya

De Guindos també s'ha mostrat convençut que la vicepresidència del Banc Central Europeu que quedarà vacant aquest gener l'ocuparà un espanyol. El ministre ha dit, però, que "no necessàriament" ha de ser ell qui l'ocupi. Si així fos, caldria buscar-li un substitut al capdavant del ministeri.

 

Anar al contingut