Madrid

Culmina la major ampliació de la història del Museu del Prado

La pinacoteca nacional ha crescut en 22.500 metres quadrats, l'ampliació més important que ha viscut el Prado en els seus 200 anys d'història. Una "emocionada" ministra de Cultura, Carmen Calvo, i l'arquitecte responsable del projecte, Rafael Moneo, han visitat les noves instal·lacions, que s'obriran al públic amb unes jornades de portes obertes entre el 28 d'abril i l'1 de juliol i que seran inaugurades oficialment pels reis i el president del govern espanyol a finals d'octubre en el marc d'una gran exposició de pintura del segle XIX espanyol. Les obres han durat cinc anys i tres mesos i han costat 152 milions d'euros.

Actualitzat
El nou Prado compta amb 1.386 metres quadrats per a exposicions temporals repartits en quatre sales; un claustre integrat, el del convent de Los Jerónimos, en el qual s’exhibiran un conjunt d’escultures dels Leoni; un auditori amb capacitat per a 400 persones; un gran vestíbul d’acollida, un centre d’atenció als visitants, espais per a la restauració i estudis tècnics, una botiga, una llibreria i una cafeteria restaurant.

La principal pinacoteca d’Espanya s’havia quedat petita i no disposava d’espai per acollir exposicions temporals. El 1994 es va plantejar la necessitat de créixer i ara, catorze anys després, està a punt de fer-se realitat. L’obra és responsabilitat de l’arquitecte Rafael Moneo, que ha ideat un edifici de maons i granit construït a l’entorn de l’antic claustre de Los Jerónimos i la façana del qual s’obre al nou espai urbà a través de dues enormes portes de bronze de l’escultora Cristina Iglesias. L’enllaç entre la nova construcció i l’antiga queda amagat per una plataforma enjardinada.

La ministra de Cultura ha destacat la “modernització i l’harmonia” realitzada per Moneo, de qui ha dit que ha sabut traslladar al segle XXI les necessitats del servei intern del museu i l'atenció al visitant. Per la seva banda, l’arquitecte ha dit que ha intentat conservar fins on ha estat possible el caràcter del que havia estat l’antic museu. Carmen Calvo s’ha mostrat “emocionada” davant del que ha qualificat com “la major ampliació que ha tirat endavant la democràcia espanyola”.

Les noves instal·lacions no seran operatives, molt probablament, fins a finals d’octubre
, quan està previst que siguin els reis d’Espanya els que les inaugurin. El públic encuriosit, però, podrà accedir-hi abans, en unes jornades de portes obertes que se celebraran entre el 28 d’abril i l’1 de juliol.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut