Sant Joan Despí

Cronologia sobre l'epidèmia de l'Ebola: Un brot que neix a l'Àfrica Occidental i suma tres infectats a Espanya

El brot va començar a l'Àfrica Occidental i suma tres infectats a Espanya, dos dels quals han mort

RedaccióActualitzat

La notícia que una infermera que va tractar la segona víctima mortal per Ebola a Espanya s'ha contagiat, segons informa l'agència de notícies Europa Press, arriba quan fa mig any que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va notificar el brot d'aquest virus a Guinea Conakry. És el primer cop que s'ha transmès el virus fora de l'Àfrica. Aquests són alguns dels esdeveniments que han tingut més rellevància en els últims mesos.

29 de març: L'OMS confirma quatre defuncions a la capital de Guinea com a conseqüència del virus, que ja s'havia cobrat prop d'un centenar de vides. Les autoritats sanitàries mundials estan en alerta per l'expansió del virus.

27 de juliol: Libèria declara la situació d'"emergència nacional" per la proliferació de casos de l'Ebola, una infecció que no té tractament. Entre les víctimes mortals hi ha Samuel Brisbane, un destacat metge en la lluita contra el virus.

7 d'agost: Repatrien a Espanya el religiós Miguel Pajares, contagiat a Libèria. El sacerdot arriba a Torrejón de Ardoz enmig de fortes mesures de seguretat i queda ingressat a l'Hospital Carlos III, que depèn de La Paz.

8 d'agost: L'expansió del virus a l'Àfrica Occidental porta l'OMS a declarar una "emergència sanitària mundial". Creu que no s'han de prohibir els viatges des dels països afectats però sí extremar el control de les persones que en vinguin i tinguin algun dels símptomes de l'Ebola.

12 d'agost: Miguel Pajares, de 75 anys i amb una malaltia prèvia, mor a l'Hospital Carlos III tot i haver rebut el tractament experimental contra el virus. A l'Àfrica Occidental, l'Ebola ja suma un miler de morts.

28 d'agost: L'OMS confirma més de 1.500 morts per l'Ebola i augura que el virus arribarà a unes 20.000 persones abans de remetre. Guinea, Libèria, Sierra Leone i Nigèria són els països on se n'han detectat infeccions.

19 de setembre: Per mirar de frenar la propagació del virus, l'ONU desplega una missió especial a l'Àfrica Occidental. A Sierra Leone comencen els confinaments per evitar els contagis. L'epidèmia ja ha deixat en total 5.350 infectats i 2.630 morts.

22 de setembre: Repatrien a Espanya el religiós Manuel García Viejo, contagiat a Sierra Leone. Ingressa a l'Hospital Carlos III però no se'l pot tractar amb el sèrum experimental perquè s'ha exhaurit arreu. El missioner queda aïllat a la sisena planta del centre, d'on es mantenen tant la resta de pacients com les consultes externes i s'assegura que s'han pres totes les mesures per garantir-ne la seguretat i l'aïllament.

25 de setembre: Mor Manuel García Viejo, que va arribar a Espanya amb una forta deshidratació i amb greus problemes al fetge i al ronyó derivats de la infecció. Tenia 69 anys.

1 d'ocubre: Un pacient de Dallas, primer cas d'Ebola diagnòstic als Estats Units. L'home, que va arribar a territori nord-americà procedent de Libèria i que en aquest país va negar haver tingut contacte amb infectats, queda aïllat en un hospital de Texas.

2 d'octubre: Alarma als EUA quan se sap que va fallar el protocol de seguretat davant l'arribada d'aquest pacient. El personal que el va atendre inicialment el va tornar a enviar a casa i no va informar del cas a l'hospital. L'administració Obama convoca un gabinet de crisi i s'anuncia un seguiment del centenar de persones amb qui hauria estat en contacte el malalt, entre els quals la seva família, confinada al domicili familiar. El balanç de l'OMS ja parla de més de 7.000 infectats i 3.431 morts.

6 d'octubre: Dóna positiu per Ebola una infermera que va tractar el segon mort a Espanya pel virus. Es tractaria de la primera vegada en aquest brot que algú s'ha infectat fora de l'Àfrica. La dona queda ingressada a Madrid.

L'Ebola és un virus transmès als humans per animals salvatges, que es pot propagar pel contacte amb els òrgans, sang, secrecions o altres líquids corporals infectats. Els símptomes que dóna són febre sobtada, molta debilitat, dolors musculars, de cap i coll, seguits de vòmits, diarrea, erupcions cutànies, disfunció renal i hepàtica i, en alguns casos, hemorràgies. No hi ha cap vacuna ni tractament per aquest virus. En aquest enllaç trobareu tota la informació de l'OMS sobre el virus de l'Ebola.

Anar al contingut