Barcelona

Crisi al Premi Crexells: es retiren totes les novel·les finalistes

El jurat, sense l'assistència de tots els seus membres, va decidir canviar les regles de joc per a sorpresa dels finalistes

Actualitzat

La polèmica al voltant del Premi Crexells de literatura que atorga l'Ateneu Barcelonès augmenta les últimes hores: els onze autors aspirants a rebre'l s'han retirat després que el jurat ha decidit ampliar la llista amb quatre finalistes més, davant la poca participació popular a les votacions.

Els autors es queixen que no s'han respectat les bases del premi, com ha explicat Raul Garrigasaït, un dels autors incorporats pel jurat, que ha decidit renunciar-hi:

"Jo crec que el jurat ha actuat amb la màxima bona voluntat. S'han trobat en una situació que no han triat ells. Però crec que l'únic gest que podia fer jo per contribuir a posar remei a aquesta situació era retirar la meva novel·la perquè això pot obligar a replantejar-se el funcionament del Premi Crexells."

Aquest any, el guanyador del Premi Crexells s'elegia per votació popular dels socis de l'Ateneu i els clubs de lectura de les biblioteques de Barcelona.

Primer es van fer trobades en què autors o editors de la trentena d'obres que aspiraven al premi les havien de defensar davant del públic. Després, els socis de l'Ateneu Barcelonès van votar i d'aquí van sortir 7 finalistes.

I aquest dilluns, el jurat va decidir, per sorpresa, que, a causa de la poca participació en la votació, només un 4% dels socis, incorporava 4 obres més a la tria final.

Valèria Gaillard, membre del jurat, ha explicat que han actuat de bona fe:

"A nosaltres ens ha sorprès tota aquesta reacció perquè vam actuar de bona fe a l'hora d'ampliar el ventall de títols presentats. En cap cas volíem menystenir els que s'havien presentat, al contrari. N'hi havia de molt bons, però sí que vam pensar que el vot tan minoritari no era representatiu i que quedaven fora obres importants."

Sílvia Soler, Tina Vallès, Enric Umbert, Teresa Muñoz, Josep Lluís Badal, Max Besora, Marcel Fité, Carme Martí, Josep Lluís Badal, Alfons Cama, Vicenç Pagès Jordà, tots també han retirat l'obra.

 

 

 

 

 

 

El Crexells, un dels premis de més tradició de la literatura catalana, reconeix la millor novel·la publicada en català l'any anterior. L'any passat ja es va veure immers en una polèmica en atorgar-se a "Crui", un llibre autoeditat.

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut