La seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, TSJC
La seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, TSJC
Sant Pere de Ribes

Condemnen per abús i no per violació un home que va penetrar la neboda de 16 anys

Tres magistrades l'han condemnat a sis anys i mig de presó perquè no hi veuen ni violència ni intimidació.

RedaccióActualitzat

Tres magistrades de l'Audiència de Barcelona condemnen per abús sexual un home que va penetrar vaginalment la seva neboda de 16 anys perquè no hi veuen ni intimidació ni violència, requisits necessaris per condemnar per violació.

Els fets van passar a Sant Pere de Ribes, al Garraf, el 2011 i la víctima, durant el judici, va explicar que va quedar paralitzada per l'acció del seu familiar. Se'l condemna a sis anys i mig de presó i a sis i mig de llibertat vigilada.

La sentència, dictada a principis d'any i avançada pel diari digital El Món, considera provats els fets. Les magistrades donen credibilitat al relat de la víctima, però entenen que no es pot condemnar l'home per agressió sexual perquè no va fer ús de la força ni va amenaçar la noia.

La noia va explicar durant el judici que el seu oncle la va abordar al lavabo i que no hi va oposar resistència perquè va quedar en xoc pel que li estava fent. Inicialment no en va explicar res a casa, per no pertorbar l'estabilitat familiar.

Notícia relacionada: Prop de 2.000 psicòlegs contra la sentència de La Manada: "El bloqueig és normal davant del pànic"

La seva advocada, Mònica Oscáriz, tot i que reconeix que la sentència és jurídicament correcta, demanava que se'l condemnés a 15 anys de presó per un delicte d'agressió sexual. En declaracions a Catalunya Ràdio, Oscáriz creu que sí que hi va haver intimidació.

"Entenc que la intimidació et porta a aquest estat de xoc. Jo crec que sí que n'hi ha perquè tu no t'atreveixes a contestar. No sé si m'explico, a defensar-te, que és una mica el que està en boca de tots aquests dies".

La sentència encara no és ferma perquè la defensa de l'acusat l'ha recorreguda.

El debat sobre la modificació del Codi Penal

Aquesta decisió judicial es dona a conèixer una setmana després de la sentència de La Manada, i quan encara hi ha crítiques per aquesta resolució judicial, en què tampoc es va condemnar per violació, sinó per abús sexual.

 

La setmana passada el govern espanyol va obrir la porta a revisar la tipificació dels delictes d'agressió sexual i d'abús sexual al Codi Penal, arran de la polèmica per la sentència contra els cinc joves sevillans pels Sanfermines de fa dos anys.

En el mateix sentit es va manifestar aquest dimecres el Parlament Europeu, que en un debat va apostar perquè Espanya revisés la tipificació d'aquests dos delictes en base al Conveni d'Istanbul, del 2011, considerat el marc jurídic més complet fins al moment per combatre la violència contra les dones. En el cas d'Espanya, l'ha ratificat, però no implementat.

Aquest conveni estableix que és violació quan el sexe és sense consentiment, sense entrar a valorar si hi ha hagut violència o intimidació.

Notícia relacionada: 1 de cada 4 víctimes de violació és menor i la meitat dels agressors tenen menys de 33 anys

ARXIVAT A:
JudicialAgressió sexual
Anar al contingut