Barcelona

Condemnats a 17 anys de presó els joves que van cremar una indigent a Barcelona

Disset anys. Aquest és el temps que hauran de passar a la presó Ricard Pinilla i Oriol Plana, els dos joves condemnats per la mort de la indigent Rosario Endrinal en un caixer de Barcelona. Els nois van ruixar la dona amb líquid inflamable i li van calar foc. Arran dels fets, l'Audiència de Barcelona ha considerat que tots dos són coautors d'un delicte d'assassinat amb l'agreujant de traïdoria. També els condemna a indemnitzar amb 46.000 euros la família de la víctima, per responsabilitat civil.

Actualitzat
La secció desena de l'Audiència de Barcelona ha emès una sentència de disset anys de presó per als dos nois que, el 16 de desembre del 2005, van cremar viva Rosario Endrinal en un caixer situat al carrer Guillem Tell de la ciutat de Barcelona, setze dels quals són pel delicte d'assassinat, qualificat amb traïdoria, i un per un delicte de danys. La pena imposada és onze anys inferior a la petició de la fiscalia i de l'acusació particular, que demanaven per als dos acusats fins a 28 anys de presó. La defensa, en canvi, demanava penes d'1 a 4 anys per un delicte d'homicidi imprudent.

A banda de complir presó, els dos nois també han estat condemnats a indemnitzar la família, que amb motiu del judici va voler denunciar que el crim havia estroncat qualsevol oportunitat de Rosario, amb la quantitat de 46.000 euros. I és que els jutges els consideren responsables civils. A més, l'entitat a la qual pertanyia el caixer on van passar els fets, La Caixa, haurà de rebre 26.700 euros dels condemnats pels desperfectes que hi van provocar.

Traïdoria sí, però acarnissament no

La sentència argumenta que se'ls condemna per assassinat atès "el dolor intens provocat a la víctima i la gravetat dels fets", que van suposar la mort de Rosario Endrinal, i afegeix que la indigent no va tenir possibilitat de defensa, ja que estava "estirada a terra, endormiscada, per la qual cosa la seva situació era de desemparament". Els jutges de l'Audiència admeten que els dos condemnats eren molt joves en el moment dels fets, però consideren que la seva actitud va anar "in crescendo" i que van actuar "per torns, distribuïts" i amb una violència extrema, "sense límit, en procés de degradació aliena, del més feble". El text destaca, a més, que els nois van parar una trampa a la seva víctima per tornar a entrar al caixer després d'un primer atac.

Pel que fa a l'agreujant de traïdoria, l'Audiència l'accepta argumentant que el foc, especialment quan s'utilitza amb accelerants, és un "mitjà essencialment traïdor", perquè "denota de manera inequívoca" la intenció d'assegurar el delicte. El tercer participant en els fets -el menor que va ser jutjat i condemnat prèviament- va ser, segons admet la sentència, qui va abocar el dissolvent sobre la indigent, però es considera provat que Ricard Pinilla va llançar la cigarreta encesa que va provocar el foc.  A més, la sentència recorda que un cop van calar foc al caixer van fugir "sense que cap d'ells auxiliés o requerís l'auxili per a la víctima".

En canvi, els jutges rebutgen l'agreujant d'acarnissament perquè considera que no consta que executessin de manera deliberada i conscients actes dirigits a "l'augment del patiment per a la víctima".

L'acusació recorrerà

En l'última jornada del judici, els dos acusats van demanar perdó a la família de la víctima i van assegurar que no tenien intenció de fer-li mal. Justament aquest argument és el que ha esgrimit l'advocat de Pinilla, Juan Antonio del Moral, després de conèixer la sentència. Del Moral ha avançat que hi recorrerà en contra perquè "el judici no ha demostrat que es volia acabar amb la vida de la senyora Endrinal. No podem parlar d'assassinat."

En canvi, Lluís Costa, l'advocat de l'acusació particular, també ha fet una valoració de la sentència, que en aquest cas considera "bona" perquè reconeix que els fets van ser un assassinat i no pas un homicidi o, el que consideraria pitjor, segons ha assegurat, un homicidi imprudent, que és el que sol·licitaven les defenses.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut