Barcelona

Trias obre l'últim congrés de Convergència dient que han de demanar perdó

El doble congrés de cloenda i refundació servirà per canviar el nom de la formació

RedaccióActualitzat

Convergència Democràtica ha començat el seu doble congrés de refundació per tancar l'antic partit i obrir el nou, amb canvi de nom inclòs. L'elecció està envoltada de secretisme, però se sap que hi ha almenys dues opcions, una que farà referència al nom de Convergència i l'altra que no.

Xavier Trias ha intervingut en aquest primer congrés de cloenda del partit i ha destacat l'objectiu d'aquests canvis.

Hem de demanar perdó, alliberar-nos d'hipoteques del passat, però ho hem de fer sempre amb sentit d'humanitat, que vol dir capacitat de rectificar, capacitat de perdonar i capacitat de no perdre l'esperança. Tot això ho fem des de l'orgull del que hem fet. No hem d'oblidar mai, mai, mai que Convergència Democràtica de Catalunya ha fet una feina extraordinària.

 

També s'ha referit al canvi de nom de la formació.

No són les sigles o les etiquetes el que és important de debò és el projecte. L'important és el projecte, un projecte amb uns eixos bàsics de patriotisme, de democràcia, de servei a la gent, d'autoexigència, de magnanimitat, d'ambició noble, de vocació de servei, de societat justa, de convivència i de respecte a les nostres institucions.

Trias també ha fet un reconeixement a la figura de Jordi Pujol: "ha estat el meu referent".

Nou nom

El congrés fundacional començarà a les 8 del vespre per embastar una nova formació de centre ampli, amb un objectiu central, la creació d'un estat independent. El primer que decidiran els associats serà el nom del nou partit. Es decideix aquest divendres al vespre, només començar el congrés. 

Els participants podran votar entre com a mínim dues propostes, que han estat plantejades per empreses especialitzades a partir de l'opinió plantejada pels militants de CDC. Una de les propostes inclourà el concepte Convergència i una altra presentarà una denominació completament nova.

Abans hi haurà un discurs inaugural per part d'Artur Mas.

Com serà la nova Convergència?

En el congrés, la formació posa a debat dos documents fruit de l'anomenat Torn Obert, el procés previ a la refundació. Un és ideològic, sobre principis, i l'altre de funcionament intern.

Des del punt de vista ideològic, la proposta defineix la nova formació com un partit "demòcrata, catalanista, sobiranista, europeista i humanista". L'objectiu serà "convertir Catalunya en un estat de la UE i dirigir el futur estat amb vocació de centralitat política i d'esperit social, liberal i humanista". El partit aspira a representar la "centralitat social". 

Pel que fa a la part més organitzativa, els participants hauran de respondre a una bateria de preguntes que plantegen, per exemple, si aposten per una direcció de dotze membres votats en bloc i no càrrec per càrrec. 

També hauran de decidir si accepten o no la proposta d'Artur Mas sobre la cúpula. Dues persones a la presidència, home i dona, que coordinin internament el partit. Si s'accepta Mas optaria al càrrec fent tàndem amb Neus Munté.

El nou organigrama podria prescindir, a més, del secretari general. Just el càrrec a què aspiraven Jordi Turull i Germà Gordó.

Els associats que participin en el congrés hauran de decidir sobre incompatibilitats, limitació de mandats i l'elecció dels càrrecs interns i dels candidats.

Dissabte al vespre quedaran enllestits els dos documents, que es votaran en plenari diumenge. Tot plegat, però, haurà de ser votat per les més de 3.000 persones que de moment s'han inscrit.

Aquest tercer dia també s'aprovaran els nous estatuts i el reglament de l'elecció dels càrrecs del nou partit. El 23 de juliol s'escolliran els càrrecs.

Tancarà el congrés fundacional diumenge al migdia el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut